#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

S-adenosylmethionin (SAM-e) a jeho přínos pro zdraví geriatrických psů a koček

15. 11. 2018

Játra patří mezi životně důležité orgány s nezastupitelnou úlohou v metabolismu a detoxikaci. Podílejí se na syntéze sacharidů, bílkovin, aminokyselin a metabolismu lipidů. Plní i funkci skladovací pro řadu látek, např. pro glukózu ve formě glykogenu, vitaminy A, B12, D, K, železo a měď. Důležitou úlohu mají v rámci imunity, produkují albumin, hrají roli v endokrinním řízení organismu (např. syntéza angiotenzinogenu, odbourávání aldosteronu a další), syntetizují řadu enzymů, např. katalázu.

Účinné látky a mechanismus jejich působení

Onemocnění jater jsou relativně častým nálezem nejen u geriatrických pacientů. Pomoci v tomto případě může veterinární přípravek na podporu regenerace jater Alavis Sammy, který obsahuje látky SAM-e a silybin.

Silybin je hlavní účinnou látkou extraktu ze semen ostropestřce mariánského (Silybum marianum). Zabraňuje rozpadu hepatocytů, napomáhá regeneraci poškozené buněčné membrány a chrání jaterní buňky před působením toxinů. Současné podávání SAM-e a silybinu má velký význam pro maximální ochranu a regeneraci jater.

SAM-e (S-adenosylmethionin) je aktivní sulfoniová forma methioninu vznikající v játrech z aminokyseliny methioninu přijímané v krmivu. Při nedostatečné výživě, hepatopatiích nebo u starých a chronicky nemocných zvířat však nemusí být jeho přísun dostačující. S-adenosylmethionin přenáší metylovou skupinu při řadě chemických reakcí a uplatňuje se např. při syntéze neurotransmiterů, hormonů, nukleových kyselin, metabolismu tuků či syntéze glutathionu, který působí jako významný antioxidant.

Antioxidanty zabraňují poškození buněk, například hepatocytů, volnými kyslíkovými radikály a oxidačním stresem.

SAM-e obsahuje síru a methylové skupiny a účastní se syntézy neurotransmiterů. Proto lze SAM-e využít při poruchách tzv. kognitivních funkcí u psů a koček.

Poruchy kognitivních funkcí a geriatrická demence

Mezi kognitivní funkce (rozpoznávací funkce) patří procesy, jako jsou učení, paměť nebo rozhodování. Centra pro tyto procesy jsou uložena v různých částech mozku. Poruchy kognitivních funkcí u psů a koček se nejčastěji projevují:

  • zhoršeným rozpoznáváním – nepoznávání členů rodiny;
  • dezorientací – ztrácení se ve známém prostředí, bezcílná chůze, narážení do překážek;
  • zhoršením hygienických návyků – pomočování se doma;
  • změnami spánkového cyklu – noční bdění často spojené s neklidem, vokalizací a projevy dezorientace.

Tyto změny mohou vyústit v tzv. geriatrickou demenci. Za demenci považujeme stav, kdy je narušení kognitivních (rozpoznávacích) funkcí závažnější, než odpovídá věku a zdravotnímu stavu.

Posouzení závažnosti stavu náleží veterinárnímu lékaři, který na základě klinického vyšetření a laboratorních testů (hematologického a biochemického vyšetření krve, vyšetření moči) doporučí vhodný veterinární přípravek nebo další diagnostický postup, např. využití zobrazovacích metod (MRI, CT) v případě podezření na závažné neurologické onemocnění (nádorové choroby, záněty) nebo specializované laboratorní testy při podezření na onemocnění žláz s vnitřní sekrecí (nadledvinky, štítná žláza).

Shrnutí a závěr

Alavis Sammy, obsahující SAM-e (S-adenosylmethionin) 200 mg a silybin (extrakt z ostropestřce mariánského) 24 mg, je tak velmi vhodný pro:

  • geriatrické a chronicky nemocné psy a kočky;
  • pacienty s projevy demence;
  • při zhoršení jaterních funkcí (zvýšení jaterních enzymů, záněty jater a žlučových cest, nádorové změny jater, otravy aj.).

Zdroje:

1. Au A. Y., Hasenwinkel J. M., Frondoza, C. G. Hepatoprotective effects of S-adenosylmethionine and silybin on canine hepatocytes in vitro. J Anim Physiol Anim Nutr (Berl) 2013; 97: 331–341, doi: 10.1111/j.1439-0396.2012.01275.x

2. Marsden S. What is SAMe? Dostupné na: https://vcahospitals.com/know-your-pet/same

3. Frank D. Cognitive dysfunction in dogs. Dostupné na: www.ivis.org/proceedings/Hills/brain/frank.pdf?LA=1

MVDr. Hana Kovandová



Štítky
Veterinární lékař Student veterinárního lékařství Veterinární sestra
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#