#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Parazité − nesmrtelné téma veterinární medicíny

1. 7. 2020

Kvalitní a pravidelná ochrana proti vnitřním a vnějším parazitům je základním kamenem prevence a péče o zdraví domácích mazlíčků. Cestování, import zvířat a změny klimatu přispívají k invazi nových druhů do České republiky. Rezistence parazitů a vyvíjení nových účinných látek jsou aktuální témata, která spolu úzce souvisejí. Na trhu se objevují nové kombinované přípravky, jež mají široké spektrum účinku vůči vnitřním i vnějším parazitům.

Onemocnění přenášená vektory

Mezi onemocnění přenášená vektory (VBDs − vector-borne diseases) patří například srdeční a podkožní dirofilarióza, infekce tasemnicí Dipylidium caninum, babesióza, anaplazmóza, borrelióza. Léčba řady těchto onemocnění bývá komplikovaná, dlouhodobá a s nejistou prognózou. Prevence je obvykle mnohem účinnější. Jelikož se jedná o onemocnění, která jsou velmi často přenášena ektoparazity (klíšťata či blechy), spočívá účinná prevence v pravidelném podávání ektoparazitik. Problematiku rezistence efektivně řeší nové účinné látky na trhu. V důsledku cestování a změn klimatu jsou VBDs aktuálním tématem. Prevence navíc nechrání pouze jedince, ale přispívá k redukci šíření patogenu v celé populaci.  

Srdeční dirofilarióza

Onemocnění způsobuje mikrofilárie Dirofilaria immitis (vlasovec psí). Přenašečem jsou komáři. Přenos může probíhat i transplacentárně, z feny na štěňata. Infekce má zoonotický potenciál, u lidí se manifestuje v podobě granulomatózní pneumonie. Od roku 2005 je potvrzený autochtonní výskyt u psů v ČR (na jižní Moravě).

Larvální stádia, mikrofilárie, měří 220−340 μm a cirkulují v krevním řečišti. K jejich průkazu slouží Knottův test, PCR, krevní nátěr (průkazný pouze u silnější infekce), případně sérologické vyšetření. 

D. immitis u psů a koček způsobuje kardiovaskulární onemocnění. Většina případů je asymptomatických, silnější infestace se projevuje chronickými kardiopulmonálními příznaky. Léčba onemocnění (adulticidní terapie) je zdlouhavá a spojená s rizikem tromboembolie v případě hromadného odúmrtí většího množství hlístic. Efektivnější je terapie mikrofilaricidní, která působí v podstatě preventivně. Dochází k usmrcení larev v krevním řečišti, čímž je zabráněno dalšímu vývoji v dospělá stadia a následnému rozvoji klinického onemocnění. 

Mikrofilaricidní terapie (moxidektin/selamektin/ivermektin) se aplikuje v měsíčních intervalech po dobu aktivity komárů (březen − říjen). Je třeba zdůraznit majiteli preventivní účinek, zejména v případě cestování do středomoří, importu zvířat nebo při zvýšené expozici komárům (dovolená u přehrad apod.).

Podkožní dirofilarióza

Onemocnění způsobuje mikrofilárie Dirofilaria repens. Přenašečem jsou komáři. Zoonóza se projevuje noduly v podkoží nebo oftalmologickými potížemi. Ve střední Evropě je výskyt této formy − s dermatologickou manifestací − vyšší než v případě srdeční dirofilariózy, nicméně pouze u psů; u kočky parazit nedosahuje dospělosti.

Detekce probíhá na základě Knottova testu, krevního nátěru, případně exstirpace a vyšetření nodulů. Terapie spočívá v chirurgickém odstranění nodulů s vlasovci a aplikaci moxidektinu (4 dávky v měsíčních intervalech). Účinnou prevencí je, tak jako v případě srdeční dirofilariózy, terapie mikrofilaricidní. 

Sarolaner

Sarolaner je isoxazolinový derivát, používaný ve veterinární medicíně jako ektoparazitikum. Obsahují jej mj. přípravky Simparica, Simparica Trio (v kombinaci s moxidektinem a pyrantelem) a Stronghold Plus (v kombinaci se selamektinem).

Jelikož se jedná o nový typ účinné látky, je riziko vzniku rezistence minimální. Mezi další pozitiva patří léková forma v podobě ochucených žvýkacích tablet, které psi obecně dobře přijímají. Pro kočky je sarolaner k dispozici ve formě spot-on. Výhodou tablety je především dobré vstřebání účinné látky a snížení rizika ztráty účinku setřením z kožního povrchu nebo v důsledku nesprávné aplikace na srst. Dále stojí za zmínku minimalizace kontaktu léčiva s lidskou pokožkou, zejména v případě malých dětí, které si se zvířaty rády hrají. 

Spektrum účinku zahrnuje klíšťata (Dermacentor reticulatus, Ixodes hexagonus, Ixodes ricinus Rhipicephalus sanguineus), blechy (Ctenocephalides felis, Ctenocephalides canis), sarkoptový svrab (Sarcoptes scabiei), ušní svrab (Otodectes cynotis) a demodikózu (Demodex canis). 

Závěr

Současná úroveň veterinární péče umožňuje účinně předcházet řadě onemocnění. Na trhu jsou k dispozici kvalitní přípravky, jež při správném dávkování zabraňují propuknutí řady onemocnění nebo toto riziko snižují. Ochrana proti vnějším a vnitřním parazitům tvoří základ pro zdraví zvířat i jejich majitelů, především pak dětí, jež mají s domácími mazlíčky velmi úzký kontakt. 

(dewa)

Zdroje:
1. Kryda K. et al. Laboratory and field studies to investigate the efficacy of a novel, orally administered combination product containing moxidectin, sarolaner and pyrantel for the prevention of heartworm disease (Dirofilaria immitis) in dogs. Parasit Vectors 2019; 12: 445, doi: 10.1186/s13071-019-3702-6.
2. Becskei C. et al. Efficacy of a novel chewable tablet containing sarolaner, moxidectin and pyrantel (Simparica Trio™) against four common tick species infesting dogs in Europe. Parasit Vectors 2020; 13: 100, doi: 10.1186/s13071-020-3949-y.
3. Tahir D. et al. Vector-borne nematode diseases in pets and humans in the Mediterranean basin: an update. Vet World 2019 Oct; 12 (10): 1630–1643, doi: 10.14202/vetworld.2019.1630-1643.
4. Svobodová V., Svoboda M. Klinická parazitologie psa a kočky. B-V-M, Brno, 2013.
5. Packianathan R. et al. Safety and efficacy of a new spot-on formulation of selamectin plus sarolaner in the treatment and control of naturally occurring flea infestations in cats presented as veterinary patients in Australia. Parasit Vectors 2020; 13: 227, doi: 10.1186/s13071-020-04099-x
6. Zoetis Česká republika. Dostupné na: www.zoetis.cz



Štítky
Malá zvířata Veterinární lékař Student veterinárního lékařství Veterinární sestra
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#