#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Individuálně připravované léky pro veterinární pacienty zažívají svou renesanci

29. 11. 2019

Na říjnových Lékárnických dnech v Ostravě pořádaných Českou farmaceutickou společností ČLS JEP zazněla mimo jiné přednáška Mgr. Martiny Husárové z Lékárny Galenika na téma individuální přípravy pro veterinární pacienty. Užitečné informace pro praxi z tohoto sdělení shrnujeme v následujícím článku

Rozšiřující se nabídka magistraliter

Veterinární magistraliter přípravky zažívají v poslední době pomyslný boom. Přispívá k tomu nejen osvěta veterinárních lékařů, lékárníků i farmaceutických asistentů, ale také rozšiřující se nabídka účinných látek, vehikul a aplikačních forem. Mezi typické lékové formy patří bezesporu kapsle, sirupy, roztoky, mukoadhezivní pasty, šampony a topické přípravky.

Šampony a zásypy

K očištění a odmaštění kůže a srsti zvířat rozhodně nejsou vhodné běžně dostupné šampony. Důvodem je především rozdílné pH – pro psy se doporučují šampony mírně zásadité, pro člověka naopak slabě kyselé. Mezi používané látky patří zejména síra, protože neodmašťuje a s výhodou se dá kombinovat s kyselinou salicylovou. Důležité je také vědět, že ačkoliv jsou dehtové šampony velmi účinné, u koček a kočkovitých šelem jsou přísně kontraindikované.

K vysušování, ochraně míst namáhaných mechanickým třením a současně jako antiparazitika slouží zásypy. Jejich součástí bývají kyselina boritá, hypermangan, talek a oxid zinečnatý.

Polotuhé lékové formy

Topické polotuhé přípravky je třeba volit velmi pečlivě. Krémy a masti sice zjemňují a zvláčňují suchou a hrubou kůži, kvůli možné okluzi se však musejí aplikovat pouze v tenké vrstvě. Oproti tomu gelové přípravky tento efekt nemají a dobře pronikají přes srst. Jako příklady používaných magistraliter přípravků byly uvedeny receptury na zinkovou pasta s kyselinou salicylovou, Unguentum Billroth a Suspensio Višněvski cum balsamo peruviano nebo cum pice liquida.

Antipruginóza a antimykotika

Některá kožní onemocnění provází svědění a postižené zvíře se v takovém případě má tendenci drbat až škrábat. Mechanické pomůcky typu límce či bandáže pouze zabrání tomu, aby nedošlo k sekundárnímu poranění, vlastní pruritus však neovlivní. Schopnost znecitlivět periferní nervová zakončení má kromě emulgelu s 5 % lidokainu například i mentol v koncentraci 0,12–1 %, kafr, 70% ethanol nebo Solutio Burow.

K léčbě povrchových mykóz lze bezpečně použít polyenová antimykotika (nystatin), azoly (klotrimazol, ketonazol) nebo nespecifická antimykotika (chlorhexidin, jód, síru, kyselinu benzoovou). Receptura s kombinací nystatinu, neomycinu a triamcinolonu je vhodná k k léčbě akutního a chronického zánětu zevního zvukovodu psů i koček, případně dermatitidy komplikované mykotickou infekcí.

Přípravky pro perorální užívání

Do perorálních lékových forem se mohou zapracovávat léčivé látky z různých farmakologických skupin. Veterinární lékař musí brát v úvahu typ zvířete, v případě želatinových tobolek jejich velikost, a především vhodné plnivo. Přednost má jednoznačně rýžový škrob (Amylum oryzae) oproti laktóze, která může vyvolat u zvířat trávicí potíže. Mezi používaná léčiva patří bronchodilatans aminofylin, antiepileptikum kalii bromidum, antibiotika erythromycin a doxycyklin. Prednison je vhodný v případě dušnosti nebo při zánětlivých onemocněních, sildenafil pro terapii plicní hypertenze. Přednášející připomněla, že v případě receptur s obsahem sildenafilu je nutné přepočítat dávku čisté látky na komerčně dostupný sildenafil citrát, tj. násobit předepsané množství koeficientem 1,39.

Pomůcky pro individuální přípravu

Tradičním partnerem Lékárnických dnů bývá, kromě dalších, také firma Fagron. U jejího výstavního stánku měli posluchači možnost seznámit se s celým portfoliem včetně obalového materiálu a pomůcek pro ulehčení přípravy těchto preparátů.

(zemt)

Zdroj: Husárová M. Individuální příprava pro veterinární pacienty. XXXV. lékárnické dny, Ostrava, 4.−6. 10. 2019.  



Štítky
Malá zvířata Veterinární lékař Student veterinárního lékařství Veterinární sestra
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#