#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Biochemický analyzátor do ordinace s rozsáhlou nabídkou testů a s přesností laboratoře

26. 1. 2022

Relativně malý analyzátor určený pro veterinární ordinace, kliniky i výzkumná pracoviště umožňuje biochemické vyšetření, vyšetření elektrolytů, imunotesty a analýzu krevních plynů s přesností srovnatelnou s metodami referenční laboratoře.

Biochemický analyzátor VetScan VS2 je založen na jednoduchém a intuitivním ovládání a rychlém získání výsledků testů během 12 minut, a to ze vzorku 0,1 ml plné nesrážlivé krve, séra či plazmy psa, kočky, ptáků, plazů nebo hospodářských zvířat.

Testovací profily

Portfolio testů tvoří 12 profilů.

Profily vhodné před anestezií a v intenzivní péči

  • Základní profil II (ALP, ALT, urea, kreatinin, glukóza, celkový protein)
  • Elektrolyty Plus (Cl, K+, Na+, celkový CO2)
  • Intenzivní péče Plus (ALT, urea, kreatinin, glukóza, Cl, K+, Na+, celkový CO2)

Rozšířené profily

Tyto profily představují ještě důkladnější testování vhodné před anestezií, při vyšetření nemocných a geriatrických pacientů. Profily lze dále použít pro preventivní vyšetření a zjištění celkového zdravotního stavu nových pacientů. Vybírat je možné z následujících:

  • Rozšířený diagnostický profil (albumin, ALP, ALT, amyláza, urea, kreatinin, Ca, globulin, glukóza, K+, Na+, fosfor, celkový bilirubin, celkový protein)
  • Profil preventivní péče PLUS (albumin, ALP, ALT, AST, urea, kreatinin, Ca, Cl, globulin, glukóza, K+, Na+, celkový bilirubin, celkový CO2, celkový protein)

Testy zaměřené na konkrétní orgány

  • Renální profil Plus (albumin, urea, kreatinin, Ca, Cl, glukóza, K+, Na+, fosfor, celkový CO2)
  • Jaterní profil pro savce (albumin, ALP, ALT, žlučové kyseliny, urea, cholesterol, GGT, celkový bilirubin)

V zahraniční studii bylo potvrzeno, že analyzátor VetScan VS2 poskytuje v případě vážného poškození jater (zde v případě jaterní fibrózy) přesné výsledky, které jsou srovnatelné s laboratorními. Analyzátor VetScan VS2 použitý v laboratoři při srovnání s nejpoužívanější metodou s ALT tekutým činidlem také prokázal, že získání výsledků je s jeho pomocí jednodušší a rychlejší (odpadá nutnost ředění séra a optimalizace laboratorního postupu pro získání přesných hodnot v případě poškození jater).

Specializované testy

  • Profil T4 / Cholesterol (cholesterol, T4)

Profil je vhodný pro rutinní screening hypotyreózy u psů a diagnostiku hypertyreózy u koček, pro titraci léků a monitorování při substituční terapii hormonem štítné žlázy nebo při léčbě pacientů s hypertyreózou.

  • Profil Fenobarbital (albumin, ALP, ALT, AST, urea, GGT, fenobarbital, celkový bilirubin)

Tento profil se běžně používá pro rozšířené vyšetření hladiny fenobarbitalu a screening potenciální hepatotoxicity vyvolané používanými léky. Testování je také výhodné při hledání optimální terapeutické dávky.

Testy pro konkrétní druhy zvířat

  • Profil pro ptáky / plazy Plus (albumin, AST, žlučové kyseliny, Ca, kreatinkináza, globulin, glukóza, K+, Na+, fosfor, celkový protein, kyselina močová)

Toto vyšetření je vhodné v rámci prevence nebo pro posouzení zdravotního stavu nejen před koupí zvířete či po ní, ale také jako předanestetické vyšetření, zhodnocení reakce na terapii a monitorování po zotavení, a samozřejmě je nenahraditelným pomocníkem při stanovení diagnózy v případě nemoci.

  • Profil pro koně Plus (albumin, AST, urea, kreatinin, Ca, kreatinkináza, GGT, globulin, glukóza, K+, Na+, celkový bilirubin, celkový CO2, celkový protein)

Testy jsou vhodné jak pro preventivní vyšetření (např. před nákupem koně), pro monitorování pacientů a kontrolní vyšetření, tak pro diagnostiku.

  • Profil pro velká zvířata (albumin, ALP, AST, urea, Ca, kreatinkináza, GGT, globulin, Mg, fosfor, celkový protein)

Profil je vhodný pro posouzení a sledování zdravotního stavu skotu, jako prognostický ukazatel a diagnostický nástroj pro masný a mléčný skot.

Shrnutí a závěr

Analyzátor VetScan VS2 nabízí testování vhodné pro různé druhy zvířat v každém věku. Při použití v ordinacích poskytuje přesné a rychle dostupné výsledky srovnatelné s výsledky z laboratoře. Obsluha analyzátoru je jednoduchá a potřebné množství vzorku malé.

Testy jsou vhodné pro preventivní i diagnostické použití a monitorování, nabízené portfolio je dostatečně rozsáhlé. Jednoduché testování přímo v ordinaci může u zvířat odhalit subklinické onemocnění v jakémkoli věku, obzvláště vhodné je preventivní testování stárnoucích a geriatrických psů. V případě, že je pes pojištěn, je vyšetření pomocí analyzátoru považováno za prevenci.

(rej)

Zdroje:
1. Vatsalya V., Avila D., Frimodig J. C. et al. Liver injury assessment by Vetscan VS2 Analyzer and most frequently used ALT/GTP reagent. Gastroenterol Hepatol (Bartlesville) 2016; 4 (4): 107, doi: 10.15406/ghoa.2016.04.00107.
2. Morissette E. Biochemické diferenciální diagnózy pro VetScan VS2. Zoetis, 2020.
3. VetScan VS2 Návod k použití profilů. Zoetis, 2018.



Štítky
Veterinární lékař Student veterinárního lékařství Veterinární sestra
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#