#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vaginální čípky pro reprodukční zdraví klisen a proti antimikrobiální rezistenci

25. 9. 2019

Pohlavně přenosné infekce a záněty reprodukčního traktu u klisen, problematika embryonální odúmrti a abortů infekční etiologie, komplikace v průběhu gravidity i porodu – to vše patří mezi často řešené otázky v oblasti reprodukce klisen. Nadužívání antibiotik zároveň přináší zvýšený výskyt rezistentních kmenů, přitom ne vždy je infekce natolik závažná, aby vyžadovala agresivní antimikrobiální terapii. Spojnicí mezi oběma tématy je zajímavá novinka určená pro prevenci a léčbu klinických či subklinických infekcí reprodukčního traktu klisen – vaginální čípky Pro-Foals. Jejich předností je možnost preventivního užívání v období zvýšeného infekčního tlaku (přirozená plemenitba, časté gynekologické prohlídky, změna ustájení).

Benzoxonium chlorid a jeho účinky

Hlavní účinnou látkou je kvarterní amoniová sloučenina benzoxonium chlorid (benzoxonii chloridum) s antibakteriálními, antivirovými a antimykotickými vlastnostmi. Tato látka se používá v humánní medicíně při terapii popálenin nebo např. k redukci tvorby zubního plaku. Ve veterinární medicíně ovšem její využití v současnosti příliš rozšířené není. Její velkou výhodou je přitom minimální výskyt kmenů, jež jsou vůči ní rezistentní. Používání vaginálních čípků s obsahem benzoxonium chloridu tak redukuje rozvoj antimikrobiální rezistence, která souvisí především s nadměrným a nesprávným podáváním antimikrobiálních látek.

Vaginální čípky Pro-Foals jsou momentálně jediným veterinárním výrobkem na trhu, jehož hlavní účinnou látkou je benzoxonium chlorid.

Indikace

  • Zvýšení úspěšnosti zabřeznutí.
  • Zvýšení porodů zdravých hříbat
  • Preventivní, nebo dokonce dodatečná aplikace při inseminaci.
  • Doplněk léčby infekčních vaginitid způsobených různými patogenními mikroorganismy.
  • Terapie subklinických vaginitid a mírných vaginálních výtoků.
  • Klisny, u kterých bylo připuštění v předchozí sezóně bezúspěšné (nezabřezly, potratily, neporodily zdravé hříbě). 
  • U klisen, které přebíhají.
  • U klisen přicházejících z jiných chovů, za účelem prevence zavlečení infekce.
  • Klisny přecházející k plemenitbě do jiného chovu (dobrá pověst chovatele).

Bacteroides ureolyticus

Typickým a většinou jediným klinickým příznakem infekce mikroorganismem Bacteroides ureolyticus je neschopnost klisny zabřeznout. Infekce způsobuje časnou embryonální odúmrť, klisna se za několik týdnů po připuštění vrací do říje. Průběh a klinické příznaky infekce jsou podobné s infekčním onemocněním CEM (Taylorella equigenitalis). Přesná diagnostika a odlišení jednotlivých bakterií je složité a finančně nákladné. Druhý až třetí den po infekci se může objevit výtok z pohlavních orgánů, v některých případech jsou projevy nákazy subklinické a žádné viditelné změny se neobjevují – dochází k přebíhání klisen a dočasné neplodnosti či potratům.

Většina Bacteroides ureolyticus-pozitivních klisen léčených pomocí vaginálních čípků Pro-Foals po následném připouštění úspěšně zabřezla.

Způsob aplikace

  1. Před aplikací čípků a následným připouštěním je vhodné omýt zevní pohlavní orgány klisny i hřebce dezinfekčním roztokem. Pro tyto účely lze rovněž použít čípky Pro-Foals. Hřebec je velmi často asymptomatickým přenašečem infekce. Příprava dezinfekčního roztoku pomocí čípků Pro-Foals je velice jednoduchá. Čípek stačí vložit do čisté nádoby, nechat rozpustit ve vlažné vodě a výsledný roztok použít k důkladnému omytí samčího a samičího zevního genitálu. 
  2. První aplikace je zahájena ihned po zjištění prvních příznaků říje.
  3. Čípek je aplikován do pochvy pomocí ukazováčku, ne hlouběji.
  4. První den je aplikován jeden čípek ráno, druhý odpoledne. Následující dva dny jeden čípek denně.
  5. Po aplikaci čípků nechte klisnu projít nebo opláchněte její zevní genitálie studenou vodou, čímž se zabrání reflexnímu vytlačení čípků z pochvy.
  6. Přirozenou plemenitbu/umělou inseminaci je vhodné provádět třetí nebo čtvrtý den po ošetření.
  7. Čípky mohou být aplikovány veterinárními lékaři, inseminačními techniky nebo poučenými chovateli.

Shrnutí benefitů

  • Širokospektrální antibakteriální, antivirový a antimykotický účinek bez rezistence.
  • Nepůsobí spermicidně.
  • Nemá inhibiční vliv na spermie. 
  • Bez dráždivých účinků.
  • Netoxický.
  • Snadná aplikace.
  • Přispívá k redukci vytváření rezistentních kmenů u jednotlivce i celého stáda.

Závěr

Vaginální čípky Pro-Foals jsou novinkou na trhu a velmi zajímavým produktem z hlediska prevence i léčby infekčních zánětů pochvy. Mohou posloužit při zahájení nespecifické terapie četných reprodukčních problémů a přispět ke zmírnění nadužívání antimikrobiálních a hormonálních preparátů. Přípravek je dostupný v České republice, distributorem pro zdejší trh je Werfft, spol. s. r. o.

(dewa)

Zdroje:

  1. Szemerédi G., Török Á, Fodor L., Szenci O. Genital infection cause by Bacteriodes ureolyticus in mares and its treatment. Praktische Tierarzt 2003; 84: 844–848.
  2. Sekaninová I. Nakažlivá pohlavní nemoc koní. Vetweb, 27. března 2017. Dostupné na: www.vetweb.cz/nakazliva-pohlavni-nemoc-koni
  3. Moore J. E., Millar B. C., Xu J., Buckley T. C. Possible misidentification of Bacteroides sp., probably B. ureolyticus as Taylorella equigenitalis: implications for the laboratory diagnosis of CEM. Vet Res 2001; 32: 611−616.
  4. Alvetra Werfft. Pro-Foals: vaginální čípky pro klisny. Dostupné na: https://werfft.cz/produkty/pro-foals


Štítky
Koně Veterinární lékař Student veterinárního lékařství Veterinární sestra
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#