#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Simparica: moderní a dobře snášené perorální ektoparazitikum se širokým spektrem účinnosti

12. 3. 2020

Perorální tableta Simparica (Zoetis) s účinnou látkou sarolanerem je efektivní proti blechám, klíšťatům i roztočům (mj. trudníkům). Představuje vhodnou a dobře snášenou modalitu celoroční antiparazitické prevence při podání 1× měsíčně.

Na trhu s ektoparazitiky pro psy je k dispozici řada preparátů v různých lékových formách (spot-ony, obojky, spreje, perorální tablety). Ochrana proti blechám i klíšťatům je vzhledem k vysokým průměrným teplotám doporučena celoročně. Lékové formy je třeba volit dle potřeb konkrétního pacienta.

Indikační spektrum a doba účinku

Pro prevenci i terapii zablešení, alergie na bleší kousnutí, infestace klíšťaty, napadení kožními roztoči a demodikózy je vhodný sarolaner ze skupiny isoxazolinů, obsažený v perorálně podávaném přípravku Simparica. Sarolaner je akaricid a insekticid účinkující prostřednictvím receptorů GABA v CNS parazitů, čímž vyvolává zvýšenou nervovou stimulaci a jejich rychlou smrt.

Simparica obsahuje pouze aktivní enanciomer účinné látky (typ izomeru jedné molekuly = stejný počet atomů, různé prostorové uspořádání), na rozdíl od mnoha jiných přípravků, které jsou tzv. chirální směsí a obsahují i neaktivní formu molekuly. I proto je množství účinné látky v tabletě velmi nízké a zároveň jsou omezeny možné nežádoucí účinky (1). Je účinný proti dospělcům blech (Ctenocephalides felis a Ctenocephalides canis) stejně jako proti několika druhům klíšťat (např. Dermacentor reticulatus, Ixodes hexagonus, Ixodes ricinus, Rhipicephalus sanguineus) a roztočů (Otodectes cynotis, Sarcoptes scabiei a Demodex canis). 

U blech dochází k nástupu účinku do 8 hodin po přisátí v průběhu 28denního období po podání přípravku. U klíšťat (I. ricinus) efekt nastupuje do 12 hodin po přisátí v průběhu 28denního období po podání přípravku; 35 dní po podání tablety je usmrceno 91 % klíšťat do 24 hodin po přisátí (2). Klíšťata přisátá před podáním přípravku jsou usmrcena do 24 hodin. Dle studií je pro přenos většiny onemocnění přenášených klíšťaty zapotřebí minimálně 24 hodin sání klíštěte; po podání tablety Simparica jsou do 24 hodin klíšťata usmrcena s vysokou účinností po dobu 35 dní.

Bezpečnost pro zvíře i jeho okolí

Na trhu dostupné obojky a spot-ony obvykle obsahují adulticidní a repelentní složky, případně růstové regulátory. Vstřebávají se převážně do tukové vrstvy kůže, obvykle se tak metabolizuje nepatrná část účinné látky. Většina spot-onů i obojků obsahuje látky toxické pro vodní živočichy − psi, kteří plavou ve vodních tocích, by jimi tedy neměli být ošetřeni. Simparica naopak představuje vhodnou volbu právě i pro tyto případy. Nedochází také k žádnému působení účinné látky na lidi žijící se psem ve společné domácnosti.

Simparica je schválena pro psy od hmotnosti 1,3 kg a od 8 týdnů věku, na trhu je 6 lékových sil. Při dodržení dávkování 2–4 mg/kg nebyly popsány žádné interakce s jinými léky; sarolaner je dokonce dobře snášen i psy s defektem MDR1. Tablety jsou ochucené a jsou psy dobře přijímány.

(zar)

Zdroje:

  1. McTier T. L., Chubb N., Curtis M. P. et al. Discovery of sarolaner: a novel, orally administered, broad-spectrum, isoxazoline ectoparasiticide for dogs. Vet Parasitol 2016; 222: 3−11, doi: 10.1016/j.vetpar.2016.02.019. 
  2. Zoetis Study 2013: A166C-IE-13-191.
  3. SPC Simparica. Dostupné na: www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/simparica-epar-product-information_cs.pdf


Štítky
Malá zvířata Veterinární lékař Student veterinárního lékařství Veterinární sestra
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#