#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Mechanismus působení a účinnost chondroprotektivních látek – 2. část

12. 12. 2018

Pevnost pojivových struktur a minimalizace zánětu jsou spolu s výživou chrupavčité tkáně důležitými předpoklady pro zmírnění průběhu a zpomalení progrese degenerativního kloubního onemocnění. Kolagen dodává pojivové tkáni strukturu a pevnost. Síra je makroprvek důležitý pro správnou funkci kloubních chrupavek, kloubního pouzdra, vazů a šlach. Nasycené a nenasycené mastné kyseliny disponují antiflogistickými a antioxidačními vlastnostmi, čímž tlumí bolest a chrání kloubní struktury před poškozením. Mechanismus jejich působení a efektivitu těchto látek v prevenci i léčbě stručně shrnujeme v další části našeho miniseriálu o chondroprotektivech.

MSM

Methylsulfonylmethan je přírodní sloučenina s organicky vázanou sírou. Atomy síry vytvářejí disulfidické vazby, které významně ovlivňují skládání a stabilitu bílkovin včetně kolagenu. Čím více disulfidických vazeb kolagen obsahuje, tím je stabilnější a pevnější. MSM má výrazné antioxidační, antiflogistické a analgetické účinky. Inhibuje COX-2 a produkci prozánětlivých cytokinů PGE2, IL-1, IL-6 a TNF-α. MSM inhibuje produkci oxidu dusnatého, čímž tlumí vazodilataci a tvorbu zánětlivého otoku. MSM disponuje dobrými penetračními vlastnostmi a zlepšuje průnik jiných chondroprotektivních látek do tkání a buněk.

Nenasycené mastné kyseliny

Omega-3 polynenasycené mastné kyseliny, kyselina gama-linolenová a eikosapentaenová (EPA), inhibují aktivitu COX-2 a proteolytických enzymů, tzv. metaloproteináz. Snižují tvorbu prozánětlivých mediátorů PGE2, IL-1 a TNFα. In vitro studie prokázaly stimulační efekt na tvorbu kolagenu. Kombinované podávání kyseliny eikosapentaenové (EPA), kyseliny dokosahexaenové (DHA) a glukosaminu působí synergicky a zmírňuje příznaky bolesti a zánětu více než podávání jednotlivých látek samostatně. 

Cetylované estery mastných kyselin

Cetylované mastné kyseliny patří mezi přirozeně se vyskytující tuky rostlinného nebo živočišného původu. In vitro studie prokázaly jejich vliv na signifikantní pokles produkce prozánětlivých mediátorů (IL-6, MCP-1 a TNF) makrofágy. Estery mastných kyselin rovněž ovlivňují proces chondrogeneze – podporují expresi chondrogenních markerů v mezenchymových buňkách a jejich diferenciaci v chondrocyty. Mastné kyseliny působí příznivě na složení synoviální tekutiny, zvyšují její viskozitu a lubrikační vlastnosti, čímž přispívají k ochraně chrupavky a bezbolestnému pohybu. 

Kolagen

Kolagen je nejčastěji se vyskytující živočišná bílkovina a základní součást pojivové tkáně. Známe celkem 27 typů kolagenu. Základní stavební jednotkou této bílkoviny jsou aminokyseliny, hlavně glycin, prolin a hydroxyprolin. Pro tvorbu kolagenu je nezbytná přítomnost dostatečného množství vitaminu C, mědi, zinku a manganu.

Kolagen typu I je přítomný v kůži, šlachách, kostech a vazivu. Zaujímá 90 % veškerého kolagenu. Kolagen typu II se nachází v chrupavce a vytváří jemné fibrily s rozdílnými biomechanickými vlastnostmi, než má kolagen typu I. Specifická chemická struktura kolagenu II má význam pro správnou funkci chrupavky.

Závěr

Zánětlivá reakce v kloubech je hlavní příčinou bolesti, otoku a omezené pohyblivosti. Vlivem zánětlivých mediátorů a volných kyslíkových radikálů dochází k progresivnímu poškozování nitrokloubních struktur. Osteoartróza (OA) – zejména v pokročilých stadiích – v důsledku silných bolestí výrazně narušuje celkovou životní pohodu zvířete. Přirozené látky s protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi jsou nezbytnou součástí kvalitních chondroprotektivních přípravků. Včasná suplementace v raných stadiích OA zpomaluje progresi onemocnění. 

(dewa)

Zdroje:
1. Jerosch J. Effects of glucosamine and chondroitin sulfate on cartilage metabolism in OA: outlook on other nutrient partners especially omega-3 fatty acids. Int J Rheumatol 2011; 2011: 969012, doi: 10.1155/2011/969012.
2. Butawan M., Benjamin R. L., Bloomer R. J. Methylsulfonylmethane: applications and safety of a novel dietary supplement. Nutrients 2017 Mar; 9 (3): 290, doi: 10.3390/nu9030290.
3. Hudita A., Galateanu B., Dinescu S. et. al. In vitro effects of cetylated fatty acids mixture from celadrin on chondrogenesis and inflammation with impact on osteoarthritis. Cartilage 2018 May 1: 1947603518775798, doi: 10.1177/1947603518775798.
4. Kolagen: jaký je skutečný přínos pro zdraví kloubů? PharmaNEWS, 2015. Dostupné na: www.pharmanews.cz/clanek/kolagen-jaky-je-skutecny-prinos-pro-zdravi-kloubu
5. Šnepová T. Alavis Celadrin – přírodní přípravek proti zánětu a bolesti podporující lubrikaci kloubů. Alavis, 2016 Sep. Dostupné na: www.alavis.cz/cs/smartblog/21.html



Štítky
Veterinární lékař Student veterinárního lékařství Veterinární sestra
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#