#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Sarolaner v terapii ektoparazitóz psů

14. 10. 2021

K nejčastějším ektoparazitózám psů, se kterými se ve veterinární praxi potýkáme, patří rozhodně zablešení a s ním související alergie na bleší kousnutí, infestace klíšťaty, sarkoptový svrab, otodektový svrab a demodikóza. Isoxazoliny jako např. sarolaner jsou velmi efektivní volbou, jak uvedené parazitózy řešit, přičemž použití je preventivní i terapeutické. Následující text shrnuje indikaci užití sarolaneru a blíže rozebírá vývojový cyklus blech a klíšťat.

Mechanismus působení

Sarolaner je akaricid a insekticid, jehož primární účinek spočívá ve funkčním blokování chloridových kanálů řízených ligandy (receptory GABA a glutamátovými receptory) v centrálním nervovém systému hmyzu a roztočů, což vede ke zvýšené nervové stimulaci a smrti cílového parazita.

Účinnost na jednotlivé parazity

Blechy

Životní cyklus blechy sestává ze 4 stadií: vajíčko, larva, kukla a dospělec. Vývoj z vajíčka v dospělce trvá od několika týdnů až po mnoho měsíců přesahujících 1 rok, v závislosti na okolním prostředí, především jeho teplotě a vlhkosti, ale také na přítomnosti vhodného hostitele. Dospělé blechy potřebují k reprodukci sát savčí krev, poté kladou do srsti psa až 40 vajíček denně, jež odpadávají do prostředí. Během 2 dnů až 2 týdnů se z nich vylíhnou beznohé, slepé, téměř průhledné larvy, které se schovávají před světlem. Larvy se živí trusem dospělých blech spolu s živočišným materiálem z prostředí. Dle okolních podmínek se zhruba za 5–20 dní zakuklí. Kukla má lepkavý povrch, přilne na předměty v prostředí a chrání larvu v průběhu několika týdnů až měsíců, než se z ní vylíhne dospělec. K vylíhnutí je zapotřebí stimulů od hostitele – přítomnost zvířete – jeho pohyb, teplo a vydechované CO2. Dospělé blechy žijí na zvířeti a rozmnožují se několik týdnů až měsíců, přičemž samice musí nejdříve sát krev, než naklade vajíčka.

Sarolaner je účinný proti dospělcům blech (Ctenocephalides felis a Ctenocephalides canis). Má okamžitý smrtící účinek na blechy s trváním nejméně 5 týdnů včetně prevence dalšího napadení. Nově vylíhlé blechy na psu zabijí dříve, než nakladou vajíčka, čímž zabraňuje rozmnožování blech a zamoření prostředí. Je tedy vhodnou součástí terapeutické strategie v případě alergie na bleší kousnutí.

Klíšťata

Klíště obecné (Ixodes ricinus) je trojhostitelský parazit, jehož životní cyklus zahrnuje 4 stadia: vajíčka, larvy, nymfy a dospělci. Krev sají larvy, nymfy i dospělci, a byť je pes hostitelem posledního stadia, i ta nedospělá na psech krev sají. Celý životní cyklus trvá zhruba 3 roky, může však být při ideálních podmínkách i kratší. Pro přerod do dalšího stadia se klíště musí napít krve hostitele. Páření dospělců probíhá obvykle na hostiteli a samice saje krev 5–14 dnů. Do prostředí pak snáší až 2000 vajíček.

Sarolaner účinkuje na všechny druhy klíšťat vyskytující se v Česku a okolních zemích (Dermacentor reticulatus, Ixodes hexagonus, Ixodes ricinus a Rhipicephalus sanguineus). Na klíšťata má okamžitý smrtící účinek s trváním nejméně 5 týdnů.

Svrab

Při léčbě sarkoptového svrabu (Sarcoptes scabiei var. canis) by měla být podána 1 dávka měsíčně po dobu 2 po sobě následujících měsíců. Sarolaner se také používá jako diagnostická terapie sarkoptového svrabu.

Při léčbě ušního svrabu (Otodectes cynotis) by měla být podána 1 dávka. Další veterinární vyšetření je doporučeno 30 dní po podání, protože u některých zvířat může být potřeba podat druhou dávku.

Demodex

Při léčbě demodikózy (Demodex canis) je doporučeno podání 1 dávky 1× měsíčně po dobu 3 po sobě následujících měsíců. Léčbu je třeba opakovat, dokud kožní seškraby nejsou negativní, nejméně 2× v odstupu 1 měsíce.

Závěr

Sarolaner představuje pro veterinární lékaře velmi praktickou efektivní volbu terapie a prevence kožních parazitóz. Tablety Simparica (Zoetis) s jeho obsahem nejsou volně prodejné, dostupné jsou pouze ve veterinární ordinaci. Doporučené dávkování činí 2–4 mg/kg, přičemž na českém trhu je 6 různých variant dle obsahu účinné látky. Tablety jsou ochucené a jsou psy dobře přijímány, což přispívá k důvěře majitelů v práci veterinárního lékaře a k úspěchu terapie.

(zar)

Zdroje:
1. SPC Simparica. Dostupné na: https://ema.europa.eu/en/documents/product-information/simparica-epar-product-information_cs.pdf
2. ECDC. Ixodes ricinus − factsheet for experts. European Centre for Disease Prevention and Control, 2014 Jul 31. Dostupné na: www.ecdc.europa.eu/en/disease-vectors/facts/tick-factsheets/ixodes-ricinus
3. Kwamme J. Understanding the flea life cycle. PetMD, 2011 May 20. Dostupné na: www.petmd.com/dog/parasites/evr_multi_understanding_the_flea_life_cycle



Štítky
Malá zvířata Veterinární lékař Student veterinárního lékařství Veterinární sestra
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#