#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rychlé diagnostické testy v ordinaci veterinárního lékaře

11. 11. 2021

Laboratorní měření a testy prováděné přímo v ordinacích veterinárních lékařů, případně na akademických pracovištích jsou moderním diagnostickým trendem dnešní doby. Nabízejí nesporné výhody a přednosti jak pro samotnou diagnostiku a veterinárního lékaře, tak pro pacienta a jeho majitele.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

Základní přednosti rychlotestů

Největším benefitem rychlotestů je bezesporu rychlost získání výsledku, což veterinárnímu lékaři umožňuje bez prodlevy začít řešit zdravotní stav pacienta. Není třeba transportovat vzorek do laboratoře ani zajišťovat požadované transportní podmínky. Vylučuje se riziko znehodnocení vzorku během transportu, jeho případná ztráta, nebo dokonce záměna. Nezanedbatelným přínosem pro pacienta, který však ocení i majitel zvířete a veterinární lékař, především u drobnějších zvířat, je většinou odběr menšího objemu vzorku. Rychlé diagnostické proužkové testy nevyžadují zvláštní podmínky uchovávání, dostačující je pokojová teplota.

V ordinacích je možné využít řadu kvalitních malých ručních nebo stolních přístrojů a analyzátorů, například řady VETSCAN (Zoetis).

Využití v praxi

Rychlé diagnostické proužkové testy jsou většinou založeny na tzv. lateral flow imunochromatografických metodách. Používá se kapalný vzorek (nesrážlivá krev, sérum, plazma, roztok stolice) a výsledkem testu je viditelná barevná reakce čitelná okem nebo pomocí speciální čtečky (VetScan VUE Rapid Test Analyzer). Výhodou těchto testů je možnost detekce jak antigenu, tak protilátek ve zmíněných tekutinách s poměrně vysokou senzitivitou a specificitou. Pomocí rychlých testů je také možné přímo v ordinaci stanovit například hladinu luteinizačního hormonu u psů a koček, což je často požadované vyšetření především z důvodu reprodukce, nebo pankreatickou lipázu při podezření na onemocnění pankreatu u psů.

Většinou se jedná o kvalitativní testy, tzn. že výsledek je vyjádřen jako pozitivní či negativní. Ale například VETSCAN Canine Pancreatic Lipase (cPL) Rapid Test umožňuje rovněž semikvantitativní hodnocení (při použití speciálního čtecího zařízení).

Rychlé diagnostické testy WITNESS

  • WITNESS FeLV/FIV Rapid Test je určen pro kvalitativní detekci antigenu viru kočičí leukémie a protilátek proti viru kočičí imunodeficience z plné krve, plazmy nebo séra.
  • WITNESS PARVO Rapid Test slouží ke kvalitativní detekci antigenu psího parvoviru z trusu. Senzitivita testu je 86,3 % a specificita 96,1 %.
  • WITNESS GIARDIA Rapid Test se používá ke kvalitativnímu stanovení přítomnosti antigenu giardií v trusu psa a kočky.
  • WITNESS DIROFILARIA Rapid Test slouží ke kvalitativní detekci antigenu Dirofilaria immitis z plné krve, plazmy nebo séra u psa a kočky. Senzitivita testu je 97 % a specificita 96,4 %.
  • WITNESS LH Rapid Test je určen k semikvantitativnímu stanovení luteinizačního hormonu v séru psa nebo kočky.
  • Existuje také WITNESS BOVID 5 Rapid Test, který je možné použít k detekci antigenu bovinního rotaviru, koronaviru, E. coli K99, kryptosporidií a giardií.

Rychlé diagnostické testy VETSCAN

  • VETSCAN CANINE ANAPLASMA Rapid Test umožňuje detekovat protilátky proti Anaplasma phagocytophilum a/nebo platys.
  • VETSCAN CANINE EHRLICHIA Rapid Test pro stanovení protilátek proti Ehrlichia canis, chaffeensis a ewingii u psů. Senzitivita testu je 97,4 % a specificita 97,5 %.
  • VETSCAN CANINE LYME Rapid Test je určen pro detekci protilátek proti Borrelia burgdorferi se 100% senzitivitou i specificitou.
  • VETSCAN FLEX4 Rapid Test je určen pro psy ke kvalitativní detekci protilátek proti všem patogenům ze 3 výše uvedených testů (Anaplasma, Ehrlichia, Lyme) a navíc umožňuje ještě detekci antigenu Dirofilaria immitis, a to v nesrážlivé plné krvi, séru nebo plazmě.
  • VETSCAN Canine Pancreatic Lipase (cPL) je test vhodný pro použití v případě podezření na onemocnění pankreatu, slouží k semikvantitativnímu stanovení pankreatické lipázy v séru nebo plazmě (k vyhodnocení je potřeba čtečka VETSCAN VUE Rapid Test Analyzer).
  • VETSCAN FeLV/FIV Rapid Test, VETSCAN Parvo Rapid Test (vzorkem je trus), VETSCAN Giardia Rapid Test (detekce cyst giardií v trusu) a VETSCAN Heartworm Rapid Test pro kvalitativní detekci Dirofilaria immitis z plné krve, séra nebo plazmy doplňují tuto řadu rychlých diagnostických testů.

Diagnostické přístroje VETSCAN pro praxi

Velkým přínosem pro veterinární praxi je biochemický analyzátor s rozsáhlými možnostmi biochemické analýzy VETSCAN VS2 a hematologický analyzátor VETSCAN HM5. Pro vyšetření moči pacienta je možné využít analyzátor moči VETSCAN UA a pro analýzu močového sedimentu VETSCAN SA.

Variantou je také použití ručního přenosného analyzátoru i-STAT Alinity V (biochemie, hematologie, elektrolyty, krevní plyny, acidobazická rovnováha), který stejně jako výše uvedené analyzátory poskytuje výsledky srovnatelné s laboratorním vyšetřením. Pro potřeby měření hladiny glukózy v krvi slouží glukometr AlphaTRAK kalibrovaný pro použití u zvířat. VETSCAN HDMICROSCOPE je nejmodernějším digitálním zobrazovacím řešením vhodným i pro běžné klinické provozy − unikátním multifunkčním mikroskopem se širokým použitím.

Závěr

Rychlé diagnostické testy prováděné přímo v ordinaci dnes již neodmyslitelně patří k moderní veterinární praxi. Investice do diagnostických přístrojů se bohatě vrátí v podobě spokojených klientů, kteří ocení rychlost stanovení diagnózy bez čekání na výsledky z laboratoře a bez opakovaných návštěv ordinace po jejich obdržení. Jednoznačnou výhodou je také možnost okamžitého zahájení terapie bez prodlevy způsobené čekáním na zmíněné výsledky z laboratoře.

Sérii videí k problematice laboratorní diagnostiky včetně praktických ukázek naleznete zde.

(rej)

Zdroj: Diagnostika. Zoetis, 2020.



Štítky
Veterinární lékař Student veterinárního lékařství Veterinární sestra
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#