#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rychlotesty ve veterinární medicíně: flexibilta point-of-care testování

26. 1. 2021

Rychlé diagnostické testy se již staly běžnou součástí diagnostického portfolia veterinárních ordinací. Jejich hlavní výhodou je rychlost a jednoduché použití, které usnadňuje stanovení diagnózy a včasné zahájení odpovídající terapie.

Komerční článek:

Jak rychlotesty fungují?

Většina rychlých diagnostických proužkových testů je založena na tzv. lateral flow imunochromatografických metodách. Kapalný vzorek (nesrážlivá krev, plazma, sérum, roztok stolice) obsahující sledovaný antigen/protilátku se pohybuje kapilárním působením různými zónami polymerních proužků, na které jsou připojeny molekuly, jež mohou interagovat s analytem. Vzorek nejprve postupuje přes tzv. uvolňovací destičku, která obsahuje protilátky specifické pro cílový analyt, konjugované s barevnými nebo fluorescenčními částicemi – nejčastěji s koloidním zlatem. Vzorek spolu s konjugovanou protilátkou navázanou na cílový analyt dále migruje podél proužku do detekční zóny. Membrána detekční zóny (testovací linie) je potažena protilátkami specifickými pro testovaný antigen (antigenní testy) nebo naopak peptidy specifickými pro detekovanou protilátku (protilátkové testy). Navázání analytu vyústí ve viditelnou barevnou reakci čitelnou okem nebo pomocí speciální čtečky (např. VETSCAN VUE Rapid Test Analyzer, Zoetis).

Většina testů je kvalitativních, tzn. rozliší, zda je vzorek pozitivní, či negativní. Některé, např. VETSCAN Canine Pancreatic Lipase (cPL) Rapid Test, přináší při využití speciálního čtecího zařízení možnost semikvantitativního hodnocení.

Zde nabízíme video, jak VETSCAN funguje a jak probíhá vzorkování. 

Výhody rychlotestů

  • Jednoduché použití – stačí nanést kapku vzorku a přiloženého pufru na testovací destičku.
  • Rychle dostupný výsledek bez nutnosti drahých diagnostických přístrojů. Během 8-10 minut je výsledek čitelný pouhým okem nebo pomocí jednoduchého analyzátoru.
  • Potřeba malého množství vzorku – výhodné zejména u mláďat a malých plemen.
  • Uchovávání testů při pokojové teplotě.

Možnosti využití

Výhodou lateral flow imunochromatografických testů je možnost detekce jak protilátek, tak antigenu v různých tekutinách (krev, plazma, sérum, moč, roztok stolice) s poměrně vysokou senzitivitou a specificitou. Jejich využití je proto velmi široké.

Infekční onemocnění psů

  • Heartworm Rapid Test – kvalitativní detekce antigenu Dirofilaria immitis v nesrážlivé krvi, plazmě nebo séru. Využít lze VETSCAN Heartworm test se senzitivitou 98,5 % a specificitou 94 % nebo WITNESS Heartworm s 97% senzitivitou a 96,4% specificitou.
  • K detekci onemocnění přenášených vektory existuje paleta kvalitativních protilátkových testů s využitím plné krve, plazmy nebo séra:
    • VETSCAN Canine Anaplasma Rapid Test – detekce protilátek proti Anaplasma phagocytophilum a/nebo platys se senzitivitou 93,3 % a specificitou 96,4 %.
    • VETSCAN Canine Ehrlichia Rapid Test – detekce protilátek proti Ehrlichia canis, chaffeensis a ewingii se senzitivitou 97,4 % a specificitou 97,5 %.
    • VETSCAN Canine Lyme Rapid Test – protilátkový test pro detekci Borrelia burgdorferi se 100% senzitivitou i specificitou.
    • FLEX4 Rapid Test – kombinovaný test ke kvalitativní detekci protilátek proti Anaplasma phagocytophilum, A. platys, Borrelia burgdorferi, Ehrlichia canis, E. chaffeensis, E. ewingii a antigenu Dirofilaria immitis v nesrážlivé krvi, plazmě či séru.
  • WITNESS Lepto – detekuje primární (IgM) protilátky, které jsou tvořeny v průběhu 1 týdne od kontaktu s leptospirami se senzitivitou 83,7 % a specificitou 90,2 %.

Infekční onemocnění koček

  • VETSCAN a WITNESS FeLV/FIV Rapid Test jsou určeny pro kvalitativní detekci antigenu viru kočičí leukémie a protilátek proti viru kočičí imunodeficience v krvi, plazmě či séru.

 Detekce infekčních agens v trusu

  • VETSCAN a WITNESS Parvo Rapid Test ke kvalitativní detekci parvovirového antigenu ve stolici. Senzitivita WITNESS testu je 86,3 %, specificita 96,1 %.
  • VETSCAN Canine Giardia Rapid Test – umožňuje kvalitativní detekci cyst gardií v trusu psů. Test je vysoce citlivý (98,1 %) i specifický (99,3 %).

Diagnostika onemocnění pankreatu

  • VETSCAN Canine Pancreatic Lipase (cPL) Rapid Test slouží k semikvantitativnímu stanovení hladiny psí pankreatické lipázy v séru nebo plazmě. Vyhodnocení vyžaduje čtečku rychlotestů VETSCAN VUE Rapid Test Analyzer.

Závěr

Rychlé diagnostické proužkové testy se díky své nenáročnosti a poměrně velké spolehlivosti již zabydlely v ordinacích veterinárních lékařů. Jejich oblíbenost zvyšuje rovněž stále se rozšiřující paleta diagnostikovatelných analytů zahrnující patogeny, protilátky proti nim i řadu hormonů a enzymů.

(tom)

Zdroje:
1. Koczula K. M., Gallotta A. Lateral flow assays. Essays Biochem 2016; 60 (1): 111–120, doi: 10.1042/EBC20150012.
2. Diagnostic Rapid Tests. Zoetis, 2020. Dostupné na: www2.zoetisus.com/content/_assets/docs/Diagnostics/brochures/Diagnostic-Rapid-Test-Booklet-ABX-00256R2_linked.pdf



Štítky
Veterinární lékař Student veterinárního lékařství Veterinární sestra
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#