#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Konec hledání ztracených mazlíčků? Nový způsob registrace psích čipů může veterinářům ušetřit čas

1. 8. 2019

Novela veterinárního zákona přináší od příštího roku povinnost očipovat všechny psy. Ta se týká majitelů psů, nikoliv veterinárních lékařů. Veterinární lékař je však v konečném důsledku ten, kdo čip aplikuje a kdo může majitele ohledně problematiky čipování a registrace čipů odborně poučit. Proto je dobré vědět více o možnostech, které jsou aktuálně k dispozici.

Nečipovaný? Pak není ani očkovaný

Povinnost čipování je svázána s povinností očkování proti vzteklině. Z pohledu veterinárního zákona (č. 166/1999 Sb.) proto pes, který nebude k 1. 1. 2020 označen mikročipem, nebude mít ani platné očkování proti vzteklině. Tato povinnost se netýká psů, kteří byli označeni tetováním před 3. červencem 2011.

Odpovědnost za čipování leží na chovateli, nikoliv na veterinárním lékaři. Chovateli, který tuto povinnost nedodrží, hrozí pokuta až ve výši 50 000 Kč, a pokud jeho zvíře poraní člověka, bude s majitelem zahájeno správní řízení.

Proč čip registrovat?

Registrace samotného čipu povinná není. Pokud ji však majitel psa provede, šance na nalezení zvířete v případě, že se ztratí, se mnohonásobně zvyšuje. Bohužel, jednotný registr, který by čipovaná zvířata evidoval, v současné době v České republice neexistuje. Existuje několik databází, které psy s čipem evidují – www.narodniregistr.cz, www.backhome.cz, www.identifikace.cz aj. Jejich seznam je k dispozici mj. na webových stránkách Komory veterinárních lékařů ČR. Vzájemně však příliš nespolupracují. Nastává tak značně chaotická situace zejména v případě, kdy se snažíme dohledat majitele ztraceného zvířete.

Díky novému registru může psa vrátit majiteli kdokoliv

Dalším problémem je pak ochrana osobních údajů. Kvůli obavě ze zneužití osobních a kontaktních údajů nechtějí někteří majitelé čipy svých mazlíčků do databází registrovat. Proto vznikla myšlenka vytvořit novou anonymizovanou databázi, do níž by mohli registrovat majitelé psů čipy od různých výrobců. 

Registr se jmenuje Pet2me.eu a zaregistrovat čipy svých psů do něj mohou majitelé zdarma. Medailonek, jenž poté psovi připevní na obojek, získají u svého veterináře spolu s identifikačním čipem. Tento medailonek je vybaven unikátním QR kódem, který může přečíst každý majitel chytrého telefonu pomocí čtecí aplikace. Tento způsob může ušetřit čas veterinářům, na něž se často obracejí nálezci, aby dohledali majitele. Jak to funguje v praxi, se můžete podívat na tomto videu.

Čip a medailonek může do registru přihlásit také veterinární lékař. Jedná se o tzv. předregistraci, již pak musí majitel zvířete dokončit kliknutím na odkaz v e-mailu, který mu registr zašle. Veterinární lékař tak může sám zajistit, že pes a jeho majitel budou lehce dohledatelní, aniž by se do procesu dohledávání musel zapojovat on sám.

Zvíře lze samozřejmě dohledat i přímým přečtením čipu, na to je však třeba speciální čtečka, kterou disponují jen veterinární lékaři či městská policie. Důležité je, že nálezce neuvidí žádné osobní údaje majitele. Pouze napíše SMS prostřednictvím registru Pet2me.eu a ten ji majiteli doručí. Majitel může nálezce snadno najít, protože se mu zobrazí i mapa místa, odkud mu byla zpráva zaslána. Celý proces dohledávání čipů v různých registrech se tak může značně zjednodušit a urychlit. Kromě toho je aplikace Pet2me.eu napojena na mezinárodní registry PetMaxx, takže zvíře lze dohledat i v případě, že se ztratí v zahraničí.

Bližší informace, jak registr funguje a jak se do něj lze zaregistrovat, naleznou zájemci na webových stránkách: https://pet2me.eu

(dewa)

Zdroje:

  1. Vaňousová R. Povinné čipování psů. Komora veterinárních lékařů ČR, 26. 5. 2019. Dostupné na: www.vetkom.cz/povinne-cipovani-psu
  2. Pet2me.eu. Celoživotní služba vyhledání našich mazlíčků. Dostupné na: https://pet2me.eu


Štítky
Malá zvířata Veterinární lékař Student veterinárního lékařství Veterinární sestra
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#