#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Aktuální možnosti a perspektivy preventivní péče ve veterinární medicíně

26. 1. 2021

Preventivní prohlídky by měly být nedílnou součástí poskytované veterinární péče. Očkování a antiparazitární terapie pomáhají předcházet různým druhům onemocnění a je díky nim také možné včas odhalit závažná onemocnění a začít je řešit již v počátečním stadiu.

Očkování

Vakcinace by měla být základem pravidelných každoročních veterinárních prohlídek. Pravidelným očkováním je možné účinně předcházet často i smrtelným onemocněním.

  • U koček se jedná především o snížení úmrtnosti a klinických příznaků u panleukopenie, dále potlačení klinických příznaků při infekci virem kočičí rhinotracheitidy a v neposlední řadě redukci infekce a příznaků při onemocnění kočičím kalicivirem.
  • U psů je očkování zaměřeno hlavně na psinku, psí adenovirus a parvovirus. Dále pak na prevenci leptospirózy, kdy mnohé vakcíny nabízejí ochranu hned proti několika sérovarům leptospir (např. L. icterohaemorragiae, L. canicola, L. bratislava a L. grippotyphosa). V neposlední řadě je třeba zmínit i vakcinaci proti vzteklině, která podléhá zákonné povinnosti.

Antiparazitární terapie

Preventivní ošetření by mělo být zaměřeno jak proti vnějším, tak proti vnitřním parazitům. Na trhu je v dnešní době nabízena široká škála přípravků, které v jednom ošetření splňují obě tato kritéria. U vnějších parazitů je prevence zaměřena především proti klíšťatům a blechám. Délka účinnosti se liší dle výrobku, ale většina zaručuje ochranu minimálně na 1 měsíc. Rychlost nástupu účinku je do několika hodin po podání, což je zvláště důležité u blech, které nestihnou naklást vajíčka, a je tak chráněna i domácnost. Velmi oblíbenou lékovou formou u psů jsou žvýkací tablety, u koček si stále větší popularitu získává forma aplikace spot-on, neboť u velkého procenta koček je problém s jakýmkoliv perorálním podáváním. Spot-on přípravky mohou být také kombinované.

inzerce:

Detekce

Každoroční preventivní prohlídka by měla být, kromě výše zmíněného, pojata mnohem komplexněji. Lze ji doplnit o další diagnostické kroky a screeningové testy, a to především u starších pacientů. Díky včasným diagnostickým krokům je možné dříve odhalit chronická onemocnění a mnohem lépe nastavit management daného pacienta, a tím také zmírnit progresi onemocnění.

Základní krevní obraz, biochemická analýza séra/plazmy a vyšetření moči včetně poměru protein : kreatinin mohou u zdánlivě zdravých starších pacientů pomoci odhalit mnohé odchylky, které by jinak unikly. Majitel není vždy schopen adekvátně posoudit změnu ve zdravotním stavu, například zvýšený příjem tekutin. Dle studie, ve které bylo testováno 100 psů, majitelé nepopisovali nadměrný příjem tekutiny (u jednoho pacienta více než > 200 ml/kg/den) jako patologický, přesto byla u těchto psů v preventivním screeningovém vyšetření krve zjištěna zvýšená hladina kreatininu, ALP, ALT či jiné odchylky. Již z velmi malého množství vzorku (krve, plazmy či séra) a za krátký čas je veterinární lékař schopen získat kompletní krevní obraz a biochemický profil. Analyzátory moči zabezpečují přesné a reprodukovatelné výsledky s vyloučením subjektivního hodnocení barvy diagnostického proužku.

Další diagnostickou možností jsou Rapid testy, které taktéž během krátkého času a z malého množství vzorku odhalí závažná onemocnění. U koček lze takto testovat například virová onemocnění FeLV a FIV. U psů nám Rapid testy pomohou s diagnostikou vektorových onemocnění (lymeská borrelióza, dirofilarióza, anaplazmóza a ehrlichióza).

inzerce:

Mnohé tyto tzv. in-house testy mohou zvýšit příjem kliniky a loajalitu zákazníků. Až 70 % pravidelných klientů hodnotí kladně možnost znát výsledky krevních testů cca do 15 minut a pracovišti, které touto možností disponuje, by dali přednost. Na trhu je k dispozici široká nabídka analyzátorů, které toto umožňují. Ze zmiňovaného průzkumu vyplývá, že je určitě vhodné a v zájmu veterinárního lékaře obohatit každoroční preventivní prohlídky právě o další diagnostické metody.

(kasa)

Zdroj: Preventivní péče je klíčem k úspěchu. Komplexní řešení v oblasti prevence a diagnostiky pro preventivní zdravotní prohlídky na veterinární klinice. Zoetis, 2019.



Štítky
Malá zvířata Veterinární lékař Student veterinárního lékařství Veterinární sestra
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#