#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nejčastější příčiny kulhání na hrudní končetinu u rostoucích psů

6. 8. 2018

Vyvíjející se kosterní soustava u rostoucích štěňat, zejména velkých plemen, je ohrožena širokou škálou ortopedických problémů. Následující článek shrnuje některá z nejčastěji se vyskytujících onemocnění postihujících hrudní končetiny.

Úvod

Diagnostika kulhajícího pacienta se opírá o důkladné ortopedické vyšetření a případné zobrazovací metody (rtg., CT). Rentgenologické vyšetření vyvíjejícího se skeletu má jistá specifika. Růstové štěrbiny jsou velice náchylné na trauma a následné předčasné uzavření. Je proto nutné věnovat jim zvýšenou pozornost. Stejně tak je vhodné pořizovat snímky obou končetin pro srovnání kostního podkladu u téhož jedince a následnou přesnější identifikaci drobných odchylek. 

Juvenilní panostitida

Panostitida je spontánně vznikající sebelimitující onemocnění diafýz a metafýz dlouhých kostí apendikulárního skeletu. Nejčastěji postihuje humerus, ale také ulnu, radius, femur a tibii. Vyskytuje se převážně u velkých a obřích plemen ve věku 5–12 (18) měsíců, ale může postihnout i mladší či starší jedince (až ve věku 5 let).

Jednoznačná příčina onemocnění nebyla prokázána. Typickými klinickými příznaky jsou akutní nástup kulhání, bolestivá palpace dlouhých kostí, letargie, pyrexie. Onemocnění probíhá ve 2–3týdenních intervalech. Příznaky obvykle z jednoho místa vymizejí a objeví se na jiném místě. Charakteristickým rentgenologickým nálezem jsou ložiska zvýšené radiodenzity uvnitř dřeňové dutiny. Klinické symptomy většinou spontánně mizí ve věku 18–20 měsíců.

Terapie se opírá o klidový režim a případné podávání nesteroidních antiflogistik. Nesteroidní antiflogistika však mají řadu nežádoucích účinků a není vhodné je aplikovat dlouhodobě. Lepší alternativou vhodnou pro dlouhodobé podávání představují kvalitní přípravky obsahující methylsulfonylmethan (MSM), kolagen či extrakt z Boswellia serrata apod.

Hypertrofická osteodystrofie

Onemocnění charakterizuje zduření a bolestivost metafyzárních oblastí dlouhých kostí. Typickou lokalizací je distální oblast radia a ulny, případně tibie a fibuly. Postihuje především velká a obří plemena ve věku 2–8 měsíců. Na hrudní končetině hrozí riziko předčasného uzavření růstové ploténky a vzniku carpus valgus a radius curvus.

Příčina onemocnění je neznámá. Systémové změny obvykle samy odezní. Terapie je široce podpůrná, nezbytná je kvalitní výživa s dostatkem vitamínů a minerálních látek. Místo nesteroidních antiflogistik lze dlouhodoběji podávat kvalitní přípravky s protizánětlivými látkami (MSM, Boswellia serrata). 

Dysplazie loketního kloubu

Jedná se o soubor patologií lokalizovaných do oblasti loketního kloubu. Onemocnění zahrnuje inkongruenci, nepřiosifikovaný processus anconeus, fragmentaci processus coronoideus medialis a osteochondrózu humerálního kondylu. Navzdory chirurgické intervenci se v kloubu rozvíjí osteoartritida. Onemocnění je multifaktoriální, podílejí se na něm genetická predispozice i vnější faktory.

Pro oddálení degenerativního procesu a rozvoje těžké artrózy je vhodné dlouhodobě podávat kvalitní chondroprotektiva. Glukosamin, chondroitin-sulfát a kyselina hyaluronová poskytují chrupavce výživu a oddalují její degeneraci. Kolagen a vitamín C přispívají k tvorbě vaziva a stabilizaci kloubu. MSM a Boswellia serrata potlačují bolest, zánět a vznik volných radikálů. 

Osteochondrosis dissecans (OCD) ramenního kloubu

Jde o jednu z nejčastějších příčin kulhání na hrudní končetinu. Narušená tvorba chrupavky vede k její zvýšené fragilitě a následnému poškození. V případě odloučení poškozené části chrupavky vzniká tzv. flap, který migruje v kloubní dutině.

Pokud je onemocnění včas diagnostikováno a správně chirurgicky ošetřeno, prognóza je dobrá až excelentní. V rámci rekonvalescence je vhodné aplikovat zvířeti chondroprotektivní látky. Neléčené onemocnění vede k časnému rozvoji degenerativních kloubních změn.

Závěr

Vyvíjející se kostra rostoucího štěněte vyžaduje kromě zdravého genetického základu vhodné krmení a přiměřený pohybový režim. Růstové zóny, rostoucí kosti a vyvíjející se chrupavky jsou citlivými články celého procesu růstu a jejich poškození může být spojeno s celoživotními ortopedickými problémy. Časný rozvoj osteoartritidy patří mezi nejčastější následky poškození pohybového aparátu. Kvalitní přípravky s chondroprotektivními účinky chrání kloubní struktury a oddalují degenerativní procesy. 

(dewa) 

Zdroje:
1. Buback J. Evaluating forelimb lameness in juvenile dogs. DVM 360 2012 Aug 01. Dostupné na: http://veterinarynews.dvm360.com/evaluating-forelimb-lameness-juvenile-dogs.
2. Lafuente P. Top 5 juvenile orthopedic conditions. Clinician’s Brief 2014 Aug. Dostupné na: www.cliniciansbrief.com/article/top-5-juvenile-orthopedic-conditions.
3. Svoboda M. a kol. Nemoci psa a kočky, II. díl. Noviko, Brno, 2001.



Štítky
Veterinární lékař Student veterinárního lékařství Veterinární sestra
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#