#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Využití nanostříbra ve veterinární dermatologii

3. 6. 2024

Kožní infekce psů a koček jsou velmi častým problémem řešeným v ordinaci veterinárního lékaře. Naprosto klíčová je ovšem péče majitele o nemocnou kůži zvířete. Nanostříbro, také známé jako koloidní stříbro, je označováno jako „přírodní antibiotikum“ a spolu s dalšími substancemi je jeho použití v boji s kožními infekcemi velmi efektivní.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

   

Úvod

Kožní problémy psů a koček jsou jednou z nejčastějších příčin návštěvy veterináře. Kůže zvířat trpí vnějšími i vnitřními vlivy a ztrácí svou obranyschopnost vůči infekcím. Je výrazně tenčí než kůže člověka a je charakteristická menší vrstvou epidermis. Snadněji se poraní, ale velmi rychle se hojí. Struktura kůže se liší také mezi jednotlivými plemeny psů a koček, například z důvodu odlišností v hustotě a typu osrstění. Nejčastější příčinou vzniku infekce jsou drobná kožní poranění v důsledku škrábání.

Nejčastější manifestace onemocnění kůže následované rozvojem infekce

Akutní povrchová pyotraumatická dermatitida: Extrémně svědivé a bolestivé zánětlivé onemocnění kůže vznikající z drobného poranění a nadměrné vlhkosti. Velmi rychle se zde rozvíjí bakteriální infekce a může přecházet i do hlubších vrstev kůže.

Alergická reakce na hmyzí kousnutí: Generalizovaná alergická reakce se rozvíjí v okolí místa kousnutí nebo píchnutí hmyzem, nezřídka dochází k rozvoji zánětlivé reakce (zarudnutí, vyrážka, otok nebo kopřivka) i na jiných místech těla.

Pyodermie – bakteriální zánět kůže: Pyodermie je jednou z nejčastějších manifestací kožních onemocnění u psů. Nejběžnějším projevem je erytém, papuly, pustuly, kolarety či krusty doprovázené svěděním a ztrátou srsti.

Přípravky s nanostříbrem v klinické praxi

Pro použití nejen na tyto projevy kožních onemocnění vyvinul VetExpert řadu sprejů obsahujících nanostříbro a další účinné látky zlepšující stav nemocné kůže. Nanostříbro, také známé jako koloidní stříbro, je označováno jako „přírodní antibiotikum“. Tato látka působí jako antibakteriální a antivirové činidlo, inhibuje zánětlivé reakce, urychluje hojení poškozených tkání a má regenerační vlastnosti, zvyšuje imunitu a usnadňuje hojení ran.

Sprej s chlorhexidinem je vysoce účinný v boji s bakteriální infekcí při povrchové pyodermii či jiných infekcích vyvolaných mimo jiné bakterií Staphylococcus pseudintermedius. Chlorhexidin, známý pro své baktericidní schopnosti, je v přípravku podpořen nanostříbrem, extraktem z heřmánku, lanolinem a panthenolem k urychlení regenerace pokožky.

Hot spot sprej obsahuje kromě nanostříbra také tea tree olej známý pro své antiseptické schopnosti, panthenol podporující regeneraci kůže a zklidňující substance z aloe vera a heřmánku. Jeho použití je doporučeno na ošetření hot spotů a alergické dermatitidy.

Zvláčňující moisturizing sprej je vhodný jako prevence a ochrany kožní bariéry, pomáhá svým složením obnovovat rovnováhu mikrobiomu pokožky, zvlhčuje a posiluje jeho ochranné funkce. Vedle nanostříbra obsahuje také kyselinu mléčnou, probiotika, ureu, panthenol a kyselinu hyaluronovou.

Závěr

Topická léčba má ve veterinární dermatologii nezastupitelnou úlohu mimo jiné i kvůli alarmujícímu růstu rezistentních kmenů bakterií podílejících se na vzniku kožních infekcí. Moderní technologie přinášejí pestré možnosti využití a synergický účinek složek topických produktů tvoří velmi efektivní nástroj pro boj s kožními infekcemi v každodenní veterinární praxi.

(zar)

Zdroj: Dermatological NanoSilver Line. VetExpert, 2024.



Štítky
Veterinární lékař
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#