#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Novinky na poli veterinárních léčivých přípravků: Co schválila Evropská léková agentura v roce 2019?

3. 2. 2020

Evropská léková agentura (EMA) schválila v roce 2019 celkem 15 veterinárních léčivých přípravků (VLP) včetně 4 vakcín, přičemž 5 VLP obsahovalo nové účinné látky. Nejvíce přípravků bylo určeno pro psy (6 VLP), kočky (4) a prasata (3).

Výbor pro veterinární léčivé přípravky (CVMP) EMA posuzuje žádosti o registraci a vydává stanoviska k uvedení léčivých přípravků na trh členských států. Konečné rozhodnutí ovšem činí Evropská komise, která rozhoduje o udělení centralizované registrace na základě stanoviska výboru. Z veterinárních léčivých přípravků schválených v roce 2019 připomínáme v následujícím stručném přehledu 4 z nich, významným způsobem zlepšující zdraví zvířat:

Aservo Equihaler (ciklesonid)

Veterinární léčivý přípravek Aservo Equihaler je indikovaný k léčbě koní s klinickými příznaky těžkého astmatu.

ReproCyc ParvoFlex (podjednotkový antigen VP2 prasečího parvoviru)

Tato vakcína slouží k aktivní imunizaci prasnic a prasniček od věku 5 měsíců k ochraně potomstva před transplacentární infekcí způsobenou prasečím parvovirem.

Nasym (živý atenuovaný bovinní respirační syncytiální virus, kmen Lym-56)

Vakcína Nasym slouží k aktivní imunizaci skotu a vede k poklesu šíření viru a redukci dechových klinických příznaků způsobených bovinním respiračním syncytiálním virem.

Stelfonta (tigilanol-tiglát)

Veterinární léčivý přípravek Stelfonta je indikovaný k léčbě menších nádorů do objemu ≤ 8 cm3, a to neresekovatelných nemetastazujících podkožních mastocytomů v lokti, hleznu nebo v jejich blízkosti a neresekovatelných nemetastazujících kožních mastocytomů u psů.

(lexi)

Zdroj: EMA. Veterinary medicines highlights. European Medicines Agency, 2020 Jan 10. Dostupné na: www.ema.europa.eu/en/documents/report/veterinary-medicines-highlights-2019_en.pdf



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#