#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ameriku zneklidňuje atypické respirační onemocnění psů

6. 12. 2023

Více než 200 hlášení veterinárních lékařů o případech neznámého respiračního onemocnění u psů obdrželo Ministerstvo zemědělství státu Oregon (ODA) ve Spojených státech amerických. Původce tohoto atypického infekčního onemocnění, které se před několika měsíci začalo šířit v oblasti Portland a Willamette Valley, zatím zůstává neobjasněn.

Co zatím víme?

Na základě epidemiologie dosud hlášených případů neznámého respiračního onemocnění u psů ODA uvádí, že případy mají zřejmě společnou virovou etiologii, ale běžné diagnostické testy na respirační agens byly většinou negativní, a příčina tak zůstává neznámá. Několik případů bylo pozitivně testováno na Mycoplasma cynos, nepředpokládá se však, že by to byl primární původce. 

Hlášené případy onemocnění spadají dle klinických symptomů primárně do 3 skupin:

  • Chronická mírná až středně těžká tracheitida/tracheobronchitida trvající 6−8 týdnů nebo i déle, která reaguje minimálně či vůbec na antimikrobiální léčbu.
  • Chronická pneumonie, která reaguje minimálně či vůbec na antimikrobiální látky.
  • Akutní pneumonie, která se rychle stává závažnou a často vede ke špatným výsledkům již za 24−36 hodin.

V současné chvíli se odborníci stále snaží identifikovat původce a zahájili rozsáhlý odběr vzorků od potenciálních pacientů, který bude spojen s testováním PCR pomocí generických primerů, izolací virů a rychlým sekvenováním celého genomu v naději na odhalení etiologického agens.

Vzhledem k širokému spektru možných respiračních onemocnění neexistuje univerzální doporučení pro majitele psů. Měli by však zajistit, aby jejich psi byli plně očkovaní a vyhnuli se kontaktu s jinými psy mimo domácnost, dokud se nemoc nepodaří zvládnout.

Psincový kašel − CIRDC (infekční tracheobronchitida) 

Pod pojmem CIRDC (canine infectious respiratory disease complex) se skrývá infekce dýchacích cest způsobená řadou virů a bakterií v jejich různých kombinacích. V populaci psů se mohou pravidelně objevovat ohniska CIRDC a některé případy mohou být závažné. Mezi hlavní původce se vždy řadila bakterie Bordetella bronchiseptica a viry psinky, adenovirus typu 2, herpesvirus a virus parainfluenzy. Nově sem spadá také virus psí chřipky, psí respirační koronavirus, psí pneumovirus a bakterie Mycoplasma cynos a Streptococcus equi.

Nákaza se přenáší kapénkami a svou roli mohou hrát i bezpříznakoví nosiči. Předpokládá se, že infekci nejdříve začínají viry, které poškodí epitel horních cest dýchacích. Případy CIRDC se častěji vyskytují u zvířat umístěných v zařízeních, jako jsou útulky, penziony nebo výcviková zařízení.

Veterinární lékaři léčí případy podle klinických příznaků a jejich závažnosti. Terapie může zahrnovat i antibiotika. U většiny psů, zejména u těch, kteří jsou proti respiračním onemocněním očkováni, onemocnění probíhá mírně. Mezi příznaky CIRDC patří především kašel, kýchání, výtok z nosu a/nebo očí a letargie. U štěňat či psů s nedostatečným imunitním systémem nebo přidruženým onemocněním může dojít k rozvoji bronchopneumonie. Její příznaky zahrnují dýchací potíže, horečku, nechutenství, ztrátu hmotnosti, ojediněle dochází i k uhynutí zvířete.

(kata)

Zdroje:
1. Larkin M. Oregon dealing with respiratory illness incidents in dogs. Causative agent remains unknown. American Veterinary Medical Association (AVMA), 2023. Dostupné na: www.avma.org/news/oregon-dealing-respiratory-illness-incidents-dogs
2. Canine infectious respiratory disease in Oregon. Oregon Veterinary Medical Association (OVMA), 2023. Dostupné na: www.oregonvma.org/news/reports-of-severe-canine-infectious-respiratory-disease-in-oregon
3. Prausová H. Psincový kašel. Labvet Blog, 2022. Dostupné na: https://labvet.cz/blog/psincovy-kasel/



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#