#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Péče o rány a jejich léčba pomocí vlhkého hojení

11. 12. 2018

Péče o rány je velmi důležitá a správným managementem dosáhneme jejich rychlého a účinného hojení. Dnešní medicína, veterinární i humánní považuje za moderní způsob terapie ran vlhké hojení, které zabezpečuje optimální prostředí pro buňky. Aktivita buněk ve vlhkém prostředí je vyšší a díky tomu je i proces hojení rychlejší. Vyšší je rovněž míra epitelizace, zlepšuje se výměna plynů, je omezena traumatizace a bolestivost v místě rány, zejména při pravidelných převazech.

Pro udržení vlhkého prostředí v ráně zvířat je určen veterinární přípravek Alavis Hemagel, který obsahuje hydrofilní methakrylátový gel na bázi síťovaného kopolymeru 2-hydroxyethylmethakrylátu obsahujícího polymerně vázané stericky stíněné aminoskupiny. Tato patentovaná látka byla vyvinuta Ústavem makromolekulární chemie Akademie Věd ČR.

Mechanismus působení

Unikátní složení přípravku umožňuje chemicky vázat kyslíkové radikály, které vznikají při zánětlivých procesech, urychluje proces hojení rány, snižuje riziko komplikovaného hojení a potlačuje bolestivost v ráně. Vytváří povrchovou vrstvu, která se chová jako druhá kůže, čímž napomáhá ochraně před vnějšími vlivy a vytváří příznivé prostředí pro hojení jak akutních, tak chronických ran a hojí drobná poranění i větší chronické rány. Prostředek lze aplikovat i na pooperační rány a je možné jej použít nejen u psů a koček, ale i u hospodářských a exotických zvířat.

Alavis Hemagel působí na ránu dvojím způsobem: absorbuje z ní zánětlivý exsudát a zároveň do ní dodává tekutiny. Hojení rány je vždy doprovázeno zánětem, který vzniká jako reakce na poškození tkáně, případnou mikrobiální kontaminaci a zánětové mediátory uvolněné aktivovaným endotelem a trombocyty. Fagocytující buňky a proteolytické enzymy mohou odstraňovat nekrotickou tkáň pouze ve vlhkém prostředí. Nejvyšší intenzita zánětu spojená s vysokou tvorbou exsudátu spadá do období 48 hodin po poranění.

Klinický účinek

Alavis Hemagel svým působením vytváří optimální prostředí pro ránu a podporuje přirozené sanační mechanismy. Vlhké prostředí rovněž umožňuje buňkám epidermis migrovat přes serózní exsudát na povrch rány, díky čemuž se urychluje proces reepitelizace. Pokud se ještě k tomu rána překryje obvazem, probíhá hojení za velmi příznivých podmínek. Velkou výhodou tohoto prostředku jsou jeho mikrobicidní účinky, které udržují ránu sterilní. Provedená studie ukázala, že působí mikrobicidně na Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Candida albicans a Aspergillus brasiliensis.

Vlhké prostředí při léčbě ran je moderní metodou ošetření rány. Stabilní vlhkost v ráně zabraňuje tvorbě strupu a tím pomáhá urychlovat proces hojení. Nezbytná je pečlivá toaleta a débridement rány odstraňující nekrotickou tkáň, nečistoty a bakteriální kontaminaci zpomalující hojení. Rovněž je potřeba zajistit dobrou vaskularizaci rány. Na jejím hojení se podílí řada biochemických procesů, migrace buněk a intenzivní buněčná proliferace, které jsou optimalizovány vlhkým prostředím. Při sekundárním hojení v suchém prostředí je vrchní vrstva kůže zapojena do strupu a spolu s ním se po vyhojení odlučuje, vzniká tak výrazná jizva. Při hojení suchým strupem probíhá hojení zejména v hlubších vrstvách tkáně.

Shrnutí a závěr

Alavis Hemagel:

  • Chemicky váže kyslíkové radikály, které vznikají při zánětlivých procesech.
  • Vytváří optimální pH v ráně a tím napomáhá hojení.
  • Prověřená struktura gelu zabraňuje uvolňování jeho částeček do rány s následnou iritací.
  • Dodává vlhkost do rány.
  • Zabraňuje vysušování rány a tvorbě strupu.
  • Má savou schopnost a tím čistí znečištěné rány.
  • Snižuje bolestivost ran.
  • Podporuje uzavírání rány jizvou.
  • Již během ošetřování změkčuje a zlepšuje vzhled jizvy.
  • Je protizánětlivý a mikrobicidní.

MVDr. Tereza Šnepová



Štítky
Veterinární lékař Student veterinárního lékařství Veterinární sestra
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#