#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nový hepadnavirus identifikovaný u imunosuprimované kočky v Austrálii

4. 1. 2019

U kočky s lymfomem byl zaznamenán výskyt nového viru z čeledi Hepadnaviridae. Prozatímně byl pojmenován jako „hepadnavirus kočky domácí“ a byl popsán celý jeho genom (3187 bp).

Úvod

Viry rodu Orthohepadnavirus z čeledi Hepadnaviridae patří mezi DNA viry, které infikují řadu savců včetně primátů, netopýrů a hlodavců. Druhově specifický virus hepatitidy B (HBV) z této čeledi patří mezi významné patogeny u lidí. Chronická HBV infekce zvyšuje riziko vzniku jaterních onemocnění, včetně cirhózy a hepatocelulárního karcinomu.

U koček však byl hepadnavirus zaznamenán prvně. Vyšší prevalence tohoto viru byla prokázána u imunosuprimovaných jedinců. Nakaženo bylo 10 % FIV-pozitivních oproti 3,2 % FIV-negativních koček, což odpovídá situaci u lidí (vyšší procento nakažených HBV u HIV-pozitivních pacientů). Jedná se o první zdokumentovaný případ infekce hepadnavirem u šelem a zároveň u společenských zvířat. 

Popis případu

V roce 2016 byl na veterinární pracoviště v australském Sydney předveden 7letý krátkosrstý kastrovaný kocour domácí pro zvracení a ztrátu hmotnosti. Klinické vyšetření odhalilo velkou masu ve střední části abdomenu. Tenkojehlová biopsie potvrdila velkobuněčný lymfom. Sérologicky byla prokázána přítomnost protilátek proti FIV. Na žádost majitele bylo zvíře utraceno, byla provedena pitva a odebrány vzorky pro stanovení konečné diagnózy, kterou byl multicentrický velkobuněčný high-grade B lymfom. Tkáň lymfomu byla podrobena analýze přítomnosti virů. High-throughput metodou sekvenování transkriptomu byl odhalen nový virus patřící do čeledi Hepadnaviridae, rodu Orthohepadnavirus. Pracovně byl pojmenován jako „hepadnavirus kočky domácí“.

Hepadnaviry vykazují tropismus k jaterní tkáni a u imunosuprimovaných jedinců je běžná i virémie. Ta byla potvrzena i v tomto případě. Na základě dosažených výsledků byla vyšetřena zmrazená plná krev i od dalších dospělých koček a přítomnost nového hepadnaviru byla zaznamenána v 10 % případů (6/60) u FIV-pozitivních a v 3,2 % (2/63) FIV-negativních jedinců.

Závěr

Nový hepadnavirus koček domácích, způsobující virémii u FIV-pozitivních pacientů, je nutné v budoucnu nadále zkoumat s ohledem na jeho povahu, epidemiologii a dopad na zdraví koček.

(kata)

Zdroj: Aghazadeh M., Shi M., Barrs V. R. et al. A novel hepadnavirus identified in an immunocompromised domestic cat in Australia. Viruses 2018 May 17; 10 (5), pii: E269, doi: 10.3390/v10050269.



Štítky
Veterinární lékař Student veterinárního lékařství Veterinární sestra
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#