#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv krmení psů syrovým masem na vylučování rezistentních kmenů bakterií − co ukázaly recentní výzkumy?

19. 12. 2022

Nový výzkum vědců z Bristolské univerzity odhaluje souvislosti mezi krmením psů syrovým masem a přítomností bakteriální rezistence vůči nejdůležitějším antibiotikům.

Úvod

Dvě studie vedené týmem z Bristolské univerzity ukázaly, že psi, kteří jsou krmeni syrovým masem, častěji vylučují ve výkalech bakterie Escherichia coli rezistentní vůči antibiotikům (ATB). Předchozí výzkum také ukázal, že bakterie mají potenciál šířit se mezi psy a jejich lidskými majiteli prostřednictvím každodenního kontaktu, což vedlo výzkumníky k názoru, že syrové krmení není nejbezpečnější dietní volbou, a pokud je zvoleno, majitelé by měli přijmout zvláštní opatření. Zásadní je dbát na důsledné uklízení výkalů po svém psovi.

Poznatky z recentních studií...

Studie publikovaná v červenci 2022 v Journal of Antimicrobial Chemotherapy se zaměřila na dospělé psy a odhalila souvislost mezi krmením syrovým masem a exkrecí rezistentních kmenů E. coli, což bylo podpořeno závěry novější studie publikované v časopisu One Health, která zkoumala totéž u 16měsíčních štěňat. Do první studie bylo zahrnuto 600 dospělých psů, do druhé 223 štěňat. Jejich majitelé vyplňovali dotazník ohledně způsobu krmení psů a prostředí, ve kterém žijí, a poskytovali vzorek psí stolice k vyšetření na přítomnost rezistentních kmenů E. coli.

Ze závěrů obou studií vyplývá, že psi krmení syrovým masem vylučují rezistentní kmeny bakterií nezávisle na svém věku a na době, po kterou syrovou stravu přijímají. Podstatný vliv má také místo, kde psi žijí. Krmení syrovým masem je prokazatelně hlavním rizikovým faktorem vylučování rezistentních bakterií u psů žijících na venkově. U psů žijících ve městě nejsou závěry výzkumu tak zřetelné, pravděpodobně kvůli větší variabilitě životního stylu a možností expozice různým rizikovým faktorům.

... a co z nich plyne pro praxi

E. coli je široce rozšířená bakterie, která se nachází ve střevech všech lidí a zvířat, nicméně je častou příčinou mnoha onemocnění včetně infekce močových cest a může způsobit vážné onemocnění i sepsi, pokud se rozšíří do jiných orgánů. Je třeba zdůraznit, že nález ve stolici psů neznamená, že je daný pes nebo jeho majitel nemocný.

Jelikož jsou však některá antibiotika zcela zásadní pro použití v humánní medicíně, je nezbytné udělat vše pro to, aby se rezistentní kmeny bakterií šířily co nejméně. Z tohoto pohledu se ukazuje krmení psů syrovým masem jako rizikové a nedoporučené. Je známo, že lidé a jejich domácí zvířata spolu sdílejí některé kmeny bakterií. Podle autorů studie musíme všichni udělat maximum pro zamezení šíření rezistence bakterií a z toho důvodu by měli být chovatelé domácích zvířat instruováni ohledně dodržování správné hygieny a o riziku vyplývajícím z krmení psů syrovou stravou, přičemž zásadní je především důsledné uklízení psích výkalů.

(zar)

Zdroje: 
1. University of Bristol. Feeding dogs raw meat associated with increased presence of antibiotic-resistant bacteria, research finds. ScienceDaily, 2022 Jul 20. Dostupné na: www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220720193700.htm
2. Sealey J. E., Hammond A., Mounsey O. et al. Molecular ecology and risk factors for third-generation cephalosporin-resistant Escherichia coli carriage by dogs living in urban and nearby rural settings. J Antimicrob Chemother 2022 Aug 25; 77 (9): 2399−2405, doi: 10.1093/jac/dkac208.
3. Mounsey O., Wareham K., Hammond A. et al. Evidence that faecal carriage of resistant Escherichia coli by 16-week-old dogs in the United Kingdom is associated with raw feeding. One Health 2022 Jan 15; 14: 100370, doi: 10.1016/j.onehlt.2022.100370.



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#