#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak na škrkavky u psů a koček − praktické informace v kostce

28. 2. 2024

Vajíčka škrkavek jsou extrémně odolná. Ještě odolnější je jejich lepkavý vnější povlak, kvůli němuž se velmi obtížně odstraňují z povrchů včetně například betonu. Vajíčka mohou přežívat v prostředí i několik let. Prevence jejich vylučování do prostředí je proto klíčová a spočívá v pochopení životního cyklu škrkavek a následné komunikaci s majiteli.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

  

Motto: „Unce prevence má cenu libry léčení.“ (Benjamin Franklin)

    

Škrkavky u psů 

Vše se týká životního cyklu

Toxocara canis se zpravidla vyskytuje u štěňat, ačkoliv některé studie naznačují, že mohou být přítomné až u 33 % dospělých psů. Důvodem jsou rozdíly v migračním modelu škrkavek u štěňat oproti dospělým psům.

Životní cyklus škrkavek u dospělých psů

Dospělí samci a samice škrkavek se páří ve střevě psa. Samice škrkavky pak denně vyprodukuje tisíce vajíček, která jsou vylučována s výkaly do prostředí. Po vyloučení se vajíčka v závislosti na okolní teplotě stanou infekčními za 2−4 týdny, kdy obsahují infekční larvu 3. stadia (L3).

Po pozření vajíček škrkavek vhodným hostitelem se z vajíčka vylíhnou a uvolní L3 do střeva hostitele. Následně L3 proniknou do krve, pak do jater a plic, kde doslova vtrhnou do plicních sklípků (hepatotracheální migrace). Pokud k tomu u štěňat dojde ve velkém množství, je výsledným stavem verminózní pneumonie. Po vstupu do plicních sklípků se L3 může vydat jednou ze dvou cest − tracheální nebo somatickou:

  • Tracheální migrace: Larvy, které vystoupí do trachey, jsou vykašlány, spolknuty a putují do střeva, kde dospějí.
  • Somatická migrace: Larvy, které se vrátí do alveolárních cév, se dostanou do svalů nebo orgánů, kde se zapouzdří a jejich vývoj se zastaví. 

     
Životní cyklus škrkavek u štěňat

Štěňata se mohou nakazit transplacentární (primární cesta) nebo laktogenní cestou:

  • Transplacentární cesta: Při somatické migraci se červi encystují v tkáních a jejich vývoj je zastaven. Pokud však fena se zapouzdřenými larvami zabřezne, tyto larvy se reaktivují (po 45. dni březosti vlivem hormonálních změn) a přes pupečníkovou žílu se dostanou do jater a plic štěňat. V době porodu, kdy se štěňatům roztáhnou plíce, se tracheální migrací dostanou do střev, kde za 3 týdny dozrají.
  • Laktogenní cesta: Encystované larvy mohou infikovat i štěňata, která pijí mléko infikované matky.

Štěňata infikovaná v děloze nevylučují vajíčka dříve než ve věku 2,5−3 týdnů. Škrkavky, kterými se jedinec nakazí po narození pozřením vajíček z prostředí, se stanou dospělci a začnou vylučovat vajíčka do prostředí přibližně za 4 týdny po expozici. Larvy, jež se do organismu dostanou pozřením infikovaných hostitelů z řad obratlovců, se však mohou vyvinout v dospělce již za 2 týdny.

Prevence 

  • Pravidelné odčervování pomocí schváleného anthelmintika (Simparica Trio − sarolaner/moxidektin/pyrantel).
  • Štěňata se odčervují ve věku 2, 4, 6 a 8 týdnů a poté pokud možno každý měsíc (Banminth pasta − pyrantel). Jediná infekce škrkavkami u feny může vést k přenosu na všechny vrhy, a to i když u ní patentní infekci neprokážeme. Feny odčervujeme 1× v době připuštění a 1 týden před porodem. Kojící feny ve 2, 4, 6 a 8 týdnech a po odstavu společně se štěňaty.   
  • Účinnost počátečního odčervení i compliance klienta by měla být sledována vyšetřením trusu 2−4× v prvním roce a poté 1−2× ročně v závislosti na věku zvířete a jeho předchozí anamnéze.
  • Dospělá zvířata ošetřujeme 4× ročně širokospektrálním anthelmintikem (Simparica Trio). To by se mělo časově shodovat s vhodnou diagnostikou trusu. 
  • Důležitá je osvěta mezi majiteli, zejména v zajištění prevence kontaminace prostředí: sběr a likvidace psích výkalů, zakrývání pískovišť, zamezení pozření možných kontaminovaných předmětů, a to i dětmi, jelikož infekce T. canis či T. cati je zoonóza. Projevuje se jako tzv. larva migrans − závažné onemocnění s možným poškozením kůže, oka nebo vnitřních orgánů způsobeným migrací larev.

      

Škrkavky u koček

Toxocara cati je mimořádně častým parazitem koček na celém světě. V nedávných studiích bylo více než 25 % koček pozitivně testováno na T. cati. Životní cyklus škrkavek T. cati je až na několik výjimek podobný životnímu cyklu škrkavek T. canis.

  • Transplacentární přenos nebyl u koček zjištěn.
  • K laktogennímu přenosu škrkavek T. cati dochází mnohem vzácněji než u larev T. canis.
  • Infekce dospělých zvířat škrkavkami je pravděpodobnější u koček než u psů.

   
Prevence

Koťata odčervujeme od 3 týdnů věku, následně každé 2 týdny až do věku 12 týdnů, poté měsíčně. Dospělá zvířata ošetřujeme i 4× ročně (diagnostika trusu 2−4× v prvním roce a poté 1−2× ročně) (Cazitel − pyrantel/praziquantel).

   

(kata)

Zdroje:
1. Moorhead A. Roundworms in dogs. Today's Veterinary Practice, 2019. Dostupné na: https://todaysveterinarypractice.com/parasitology/roundworms-in-dogs
2. CAPC (Companion Animal Parasite Council). Ascarid. CAPC Vet, 2022. Dostupné na: https://capcvet.org/guidelines/ascarid
3. Prausová H. Škrkavky u psa, její vývojový cyklus a co to znamená pro odčervování. Labvet, 2019. Dostupné na: https://labvet.cz/blog/skrkavka-psi
4. Banminth perorální pasta pro psy. Příbalová informace. Zoetis, 2024.



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#