#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nebezpečná krmiva − problém stále aktuální

1. 4. 2019

Trh s krmivy pro domácí zvířata se neustále vyvíjí a roste. Významné změny byly provedeny také v rámci samotné bezpečnosti výroby, krmiva by měla být bezpečná i z hlediska kontaminace. Nicméně kauzy, kdy jsou právě krmiva příčinou vážných zdravotních problémů, či dokonce smrti zvířat, se stále objevují, přičemž celosvětově známé a populární značky v nich nezřídka hrají prim.

Příliš mnoho vitaminu D

Poslední případ, kdy byla na trhu prodávána nebezpečná krmiva, je z konce minulého, respektive počátku tohoto roku. Společnost Hill’s Pet Nutrition stahuje řadu konzervovaných krmiv, ve kterých je nebezpečně vysoké množství vitaminu D3. Některé z těchto krmiv (Hill’s Prescription Diet z/d Canine) byly prodávány i u nás. Aktuálně výrobce varování rozšířil a stahuje z prodeje další produkty, opět taktéž z našeho trhu (viz tab. 1).

Tab. 1  Produkty společnosti Hill’s Pet Nutrition v současnosti stahované z českého trhu pro vysoký obsah vitamínu D3

Název produktu

Číslo produktu

Číslo šarže

PD Canine r/d − konzerva

8014U

092020T28

SP Canine Mature Adult Active Longevity Chicken − konzerva

8055U

112020T25

PD Canine i/d − konzerva

8408T

092020T27

PD Ca i/d 12 × 360 g cs

8408U

092020T27

PD Ca k/d 12 × 370 g cs

8010U

092020T27
092020T28
102020T26

Vitamin D je pro svůj vliv na metabolismus vápníku ve vysokých dávkách toxický. Hypervitaminóza D se projevuje zvýšeným ukládáním vápenatých solí v ledvinách, plicích, srdci a cévách. Mezi časté symptomy u psů patří zvracení, ztráta apetitu, větší žíznivost, častější močení, nadměrné slinění a ztráta hmotnosti. V toxických dávkách může vitamin D způsobit selhání ledvin a smrt zvířete. Důkladná anamnéza by měla vyloučit případné pozření rodenticidu.

Majitelé, kteří mají podezření na intoxikaci vitamínem D3 u svého zvířete, by měli neprodleně vyhledat veterinární pomoc. Podezřelé krmivo by mělo být ihned zlikvidováno / uklizeno z dosahu dětí, domácích či volně žijících zvířat. Etiketa s číslem šarže by měla být uchována pro pozdější potřeby. Neprodleně by měl být kontaktován výrobce. Hlášení o nebezpečném krmivu by měl podat i veterinární lékař, a to výrobci a úřadům, které se zabývají bezpečností krmiv (SZPI − kontaktní místo RASFF v ČR). 

Kontaminované obiloviny

Není to navíc poprvé, co Hill’s čelí problémům s kontaminovanými krmivy. Asi nejznámější kauza pochází z roku 2007 – tehdy pro výrobu svých produktů použili kontaminované obiloviny z Číny. Melamin, chemická látka bohatá na nebílkovinný dusík, se pak stal příčinou úhynu stovek zvířat. Stejný problém ovšem měla i řada dalších firem (Nestlé Purina Pet Care Company, Royal Canin, Procter & Gamble Pet Care – Iams a Eukanuba a další).

Excesy nikoliv ojedinělé

Pokud jde o aktuálně medializovanou život ohrožující koncentraci vitamínu D3 v krmivech, i ta byla v roce 2018 v zahraničí zaznamenána u řady výrobců (Sunshine Mills, Kroger King Soopers, ELM Pet Foods, ANF, Lidl – Orlando brand, Natural Life Pet Products a Nutrisca).

Další problémy mohou být i s nesprávným dávkováním minerálních látek: např. Purina Honor Show Chow Showlamb Grower s nadměrnou koncentrací mědi (2019) nebo Nutro Pet Products – Mars Corp., kde se jednalo o nadměrnou koncentraci zinku a nedostatek draslíku (2009). Velmi časté jsou rovněž kontaminace krmiv bakteriemi či plísněmi. 

Závěr

Přes zlepšující se bezpečnost krmiv je dobré mít stále na mysli, že i veterinární diety mohou být zdrojem život ohrožujících složek. Kontaminace krmiv tak patří stále mezi závažné a opakující se problémy. Jedinou prevencí je sledovat jak domácí, tak také zahraniční portály, které se této problematice věnují a ihned vydávají varování (např. FDA, AVMA či Pet Food Industry).

Portály zabývající se bezpečností krmiv:

(kata)

Zdroje:
1. Voluntary canned dog food recall. Hill’s Pet Nutrition, Inc., 2019. Dostupné na: www.hillspet.com/productlist a www.hillspet.cz/productlist
2. U.S. Food and Drug Administration. FDA alerts pet owners and veterinarians about potentially toxic levels of vitamin D in 33 varieties of Hill’s canned dog food in expanded recall. FDA, 2019. Dostupné na: www.fda.gov/AnimalVeterinary/NewsEvents/ucm634138.htm
3. U.S. Food and Drug Administration. Hill’s Pet Nutrition expands voluntary recall of select canned dog food for elevated vitamin D. FDA, 2019. Dostupné na: www.fda.gov/Safety/Recalls/ucm634087.htm
4. U.S. Food and Drug Administration. FDA alerts pet owners about potentially toxic levels of vitamin D in several dry pet foods. FDA, 2019. Dostupné na: www.fda.gov/animalveterinary/newsevents/ucm627485.htm



Štítky
Malá zvířata
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#