#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hlavní sezóna obávaných ektoparazitů psů je za dveřmi − co na ně zabírá?

24. 3. 2022

Ektoparazité psů a koček patří mezi nejčastější důvody vyhledání veterinární pomoci. Zvlášť nepříjemné je napadení klíšťaty, kdy si majitelé uvědomují, že stále více klíšťat přenáší onemocnění nebezpečná jak pro zvíře, tak pro samotného člověka. V současné době se navíc na naše území šíří nové druhy ektoparazitů a s nimi i nová onemocnění. Tato situace nás proto nutí sáhnout po ektoparazitikách nové generace, přičemž nejširší dostupné spektrum ochrany proti ektoparazitům u psů nabízí specialita Simparica.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

Nové druhy v tuzemsku − nová rizika, nové choroby

O bezinfekčních parazitech ve volné přírodě si můžeme nechat jen zdát. Realita je mnohem závažnější. Na naše malé území se dostávají nové druhy parazitů, a tím i nová onemocnění. Velmi dobrým příkladem je piják lužní, který přenáší mimo jiné psí babeziózu a v posledním desetiletí se rychle šíří po celé Evropě, Česko nevyjímaje (viz obr. 1). Na vině je pravděpodobně globální oteplování, globalizace, ale i využití půdy a jiné faktory. Nemalé riziko z hlediska přenosu parazitů (a tím i onemocnění) představuje rovněž stále rostoucí záliba cestování spolu s našimi miláčky. Veterinární lékaři tak musejí často čelit otázkám jak zajistit účinnou a zároveň dlouhodobou ochranu. Antiparazitika nové generace představují efektivní řešení, ale i mezi nimi najdeme významné rozdíly, a to jak v délce poskytnuté ochrany, spektru účinku, tak v rychlosti nástupu samotného účinku. Premiantem ve své kategorii je sarolaner (Simparica). 

Obr. 1  Aktuální nálezy pijáka lužního (zdroj: VFU Brno)

Farmakologická specifika přípravku a z nich vyplývající benefity léčby v praxi

Ochucené tablety přípravku Simparica obsahují účinnou látku sarolaner, která blokuje proudění chloridových iontů přes receptor GABA v CNS a vyvolává zvýšenou nervovou stimulaci, hyperexcitaci a uhynutí parazita. Sarolaner patří do skupiny isoxazolinových derivátů. Má dlouhý poločas eliminace (11−12 dní). Vazba na plazmové proteiny byla určena in vitro a dosáhla ≥ 99,9 %.

V praxi to znamená, že u sarolaneru je dostatečně dlouhá a dobrá ochrana proti vybraným ektoparazitům ihned po podání 1. dávky a majitel má určitý prostor pro podání další tablety, i když si zrovna včas nevzpomene. Nedodržení dávkovacích schémat přípravků totiž bývá jednou z nejčastějších příčin selhání celé terapie či ochrany před napadením a až daleko za ní je případná rezistence na účinnou látku daného přípravku. Jedno balení přípravku Simparica zaručuje efektivní ochranu až na 15 týdnů, přičemž spektrum jeho účinku patří v současné době mezi vůbec nejširší a zahrnuje hned několik druhů klíšťat (I. ricinus, I. hexagonus, D. reticulatus, R. sanguineus), blech (C. felis, C. canis) a roztočů (Sarcoptes scabiei, Otodectes cynotis, Demodex canis).

Obr. 2  Koncentrace sarolaneru po intravenózním a perorálním podání v průběhu času (zdroj: McTier et al., 2016)

  

  

Specialita Simparica obsahuje pouze aktivní enanciomer účinné látky (typ izomeru jedné molekuly = stejný počet atomů, různé prostorové uspořádání), na rozdíl od mnoha jiných přípravků, které jsou tzv. racemickou směsí a obsahují i neaktivní formu molekuly. Množství účinné látky v tabletě je tak velmi nízké a jsou tím omezeny možné nežádoucí účinky pro samotné zvíře. Tato vlastnost přípravku Simparica spolu s jeho širokým spektrem a dlouhotrvajícím účinkem je klíčovou prevencí v ochraně zdraví zvířete i celé rodiny.

(kata)

Zdroje:
1. Semenza J. C., Suk J. E. Vector-borne diseases and climate change: a European perspective. FEMS Microbiol Lett 2018; 365 (2): fnx244, doi: 10.1093/femsle/fnx244.
2. Mysterud A., Jore S., Østerås O., Viljugrein H. Emergence of tick-borne diseases at northern latitudes in Europe: a comparative approach. Sci Rep 2017; 7 (1): 16316, doi: 10.1038/s41598-017-15742-6.
3. Springer A., Antje Glass A.,Topp A. K., Strube C. Zoonotic tick-borne pathogens in temperate and cold regions of Europe − a review on the prevalence in domestic animals. Front Vet Sci 2020; 7: 604910, doi: 10.3389/fvets.2020.604910.
4. McTier T. L., Chubb N., Curtis M. P. et al. Discovery of sarolaner: a novel, orally administered, broad-spectrum, isoxazoline ectoparasiticide for dogs. Vet Par 2016; 222: 3−11.
5. Hergert J. J., Fellman C. L. Sarolaner use in dogs. Todays Veterinary Practice, 2020. Dostupné na: https://todaysveterinarypractice.com/sarolaner-use-in-dogs 
6. Projekt NAJDI PIJÁKA přináší výsledky. Podzimní období výskytu pijáků je tu. VFU Brno. Dostupné na: https://www.vfu.cz/files/TZ_-_najdi_pijaka_PDF.pdf
7. Coles T. B., Dryden M. W. Insecticide/acaricide resistance in fleas and ticks infesting dogs and cats. Parasit Vectors 2014; 7: 8, doi: 10.1186/1756-3305-7-8.
8. SPC Simparica. Dostupné na: www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/simparica-epar-product-information_cs.pdf
9. Simparica: moderní a dobře snášené perorální ektoparazitikum se širokým spektrem účinnosti. Veterinární-lékaři.cz, 12. 3. 2020. Dostupné na: www.veterinarni-lekari.cz/tema/mala-zvirata/detail/simparica-moderni-a-dobre-snasene-peroralni-ektoparazitikum-se-sirokym-spektrem-ucinnosti-121559



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#