#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

COVID-19: Dobrovolníci nabízejí pomocné ruce zdravotníkům, seniorům i rodičům

15. 3. 2020

Práce zdravotníků je nelehká v každé době, při současné celosvětové pandemii COVID-19 je však ještě mnohem náročnější. V takové chvíli je proto každá pomoc vítaná. Přinášíme přehledný rozcestník užitečných kontaktů na dobrovolné aktivity studentů i různých svépomocných skupin a organizací.

Sestrám ohlídají děti budoucí učitelé

Svou pomoc s hlídáním dětí nabídl České asociaci sester například studentský spolek Agora, který funguje při Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy a tvoří jej budoucí učitelé. Dobrovolníci z jeho řad nabízejí svou pomoc zdravotníkům ve všech krajích republiky a nabídky zveřejňují na svých stránkách chcipohlidat.cz. Zájemci o hlídání se mohou přihlásit e-mailem na adrese: chcipohlidat@spolekagora.cz

Solidarita z řad mediků

Vlnu solidarity vyvolala stávající situace rovněž mezi studenty medicíny. Při 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy vznikla iniciativa Dobrovolníci z řad studentů LF, k níž se rychle přidali i studenti z ostatních lékařských fakult. Skupina se formuje na Facebooku, kde už má v současné době skoro 3 tisíce členů. Společně vytvořili koordinační centra a svou pomoc nabízejí zdravotnickým zařízením ve všech krajích republiky.

Chemici poradí s dezinfekcí a ochranou

Podobným způsobem se už zformovali například studenti Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT). Svou pomoc nabízejí laboratořím. Na své facebookové stránce Dobrovolníci z VŠCHT Praha pak sdílejí třeba i návody jak ušít roušky, kterých je ve zdravotnických zařízeních nedostatek, nebo jak vytvořit dezinfekční prostředky, a to podle návodu, který zveřejnila Světová zdravotnická organizace (WHO).

Pomocné ruce nezapomínají ani na seniory

Organizace Život 90, jež se zaměřuje na pomoc seniorům, vytvořila ve spolupráci s Hlavním městem Prahou a Českým červeným křížem portál Pomáhámepraze.cz, kde se mohou registrovat dobrovolníci, kteří by chtěli jakkoliv pomoci.

Osamělým, ale i koronavirem ohroženým seniorům je určena také non-stop krizová linka na telefonním čísle 739 477 609.

Aktivita a fakta proti panice

Šířit fakta, nikoliv paniku si klade za cíl skupina lidí, která stojí za webem okoronaviru.cz. Na něm je dostupný nejen stále aktualizovaný souhrnný informační přehled, ale například též informace pro školy a učitele.

Dobrovolníci z řad nezdravotníků se formují také na Facebooku například ve skupině Spolu proti koronaviru. Nabízejí zde možnosti hlídání či doučování, zapojení se do šití roušek, sdílejí nabídky provozovatelů jídelen nebo zprostředkovávají pomoc při nákupech a donáškách jídla domů seniorům.

Obr.  Algoritmus pro dobrovolníky, který zveřejnili medici na svém Facebooku „Dobrovolníci z řad studentů LF“

(mhe)



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#