#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vztah mezi nálezy UZ břicha, specifickou cPL, závažností klinických příznaků a klinickou diagnózou u psů s pankreatitidou

29. 4. 2022

Klinická diagnostika pankreatitidy zahrnuje posouzení klinických příznaků, ultrazvukové (UZ) vyšetření břišní dutiny a stanovení aktivity psí pankreatické lipázy (cPL). Ačkoliv je zlatým standardem histopatologické vyšetření, provádí se zřídka z důvodu invazivní povahy.

V této retrospektivní studii odborníků z Mississippské státní univerzity, provedené na 157 psech, byla hodnocena korelace mezi průkazem pankreatitidy ultrazvukovým vyšetřením, koncentrací specifické cPL, závažností klinických příznaků a klinickou diagnózou. Výsledky poukazují na nesoulad mezi UZ vyšetřením a koncentracemi cPL. Taktéž byla zjištěna diskrepance mezi vyhodnocením závažnosti pankreatitidy UZ vyšetřením a závažností příznaků ověřených klinicky. Průkaz pankreatitidy ultrazvukovým vyšetřením koreloval s koncentrací cPL pouze slabě pozitivně a s klinickou diagnózou koreloval středně.

Autoři studie proto doporučují testování specifické cPL jako doplňující k ultrazvuku u všech psů, u kterých je podezření na pankreatitidu. I když UZ vyšetřením nelze pankreatitidu jednoznačně diagnostikovat, může pomoci při klasifikaci nejednoznačných případů.

Vzhledem k tomu, že pankreatitida má relativně nespecifické příznaky, je vyšetření břišní dutiny zobrazovacími metodami důležité kvůli vyloučení jiných onemocnění. I přes to, že korelace ultrazvuku s cPL byla v této studii slabá, UZ vyšetření má pořád klíčovou roli v diagnostice u psů s klinickými příznaky gastrointestinálního onemocnění, respektive onemocnění pankreatu.

Veterináři by měli i nadále používat ultrazvuk jako součást klinického vyšetření, protože v kombinaci s vyšetřením psí pankreatické lipázy poskytuje nejužitečnější informace. Při klinické diagnostice je ovšem potřeba vzít v úvahu limity každé z použitých diagnostických metod.

(zaru)

Zdroj: Cridge H., Sullivant A. M., Wills R. W., Lee A. M. Association between abdominal ultrasound findings, the specific canine pancreatic lipase assay, clinical severity indices, and clinical diagnosis in dogs with pancreatitis. J Vet Intern Med 2020; 34 (2): 636−643, doi: 10.1111/jvim.15693.


Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#