#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vysoce přesné a jednoduché přístrojové koprologické vyšetření pro rutinní praxi − dříve sci-fi, dnes realita v ordinaci

29. 8. 2022

Je všeobecně známou pravdou, že prevence je vždy lepší, jednodušší a levnější než léčba. Nejinak je tomu i v případě parazitóz, kde je prevence zásadním způsobem jejich kontroly. Preventivně se podávají anthelmintika, provádí se koprologické vyšetření a aplikují se přípravky proti endoparazitům.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

   

Je třeba provádět koprologické vyšetření u pravidelně preventivně odčervovaných psů?

Odpověď na otázku v záhlaví zní jednoznačně: Ano! A důvodů je hned několik. Preventivní odčervování nemusí s jistotou zajistit, že zvíře nemá parazity. Majitelé často nedodržují pravidelný režim odčervování. V praxi běžně preventivně používaná anthelmintika nejsou účinná na všechny gastrointestinální parazity (například často se vyskytující Giardia spp., Cystoisospora spp.).

V závislosti na životním stylu a podmínkách chovu se udává prevalence začervení Toxocara spp. u psů až 15 %, u koček až 35 %. Vzhledem k tomu, že se jedná o zoonózu, je spolehlivá kontrola výskytu parazitů u psů a koček velmi důležitá. U zdravých dospělých zvířat probíhá infekce většinou asymptomaticky, a proto je jediným spolehlivým průkazem přítomnosti parazita nález vajíček nebo larev v trusu pomocí mikroskopického vyšetření jeho vzorku. Vyhledávání asymptomaticky infikovaných jedinců je velmi důležité, protože slouží jako přenašeči vývojových stadií parazitů a přispívají tak k jejich šíření.

Ze všech těchto důvodů by koprologické vyšetření nemělo být zcela nahrazováno rutinním preventivním odčervováním.

Dosavadní limitace vyšetření konvenčním způsobem

V závislosti na způsobu života a prostředí, kde zvíře žije, by mělo být vyšetření trusu provedeno 4× v prvním roce života a poté u dospělých jedinců alespoň 2× ročně.

Vyšetření trusu psů a koček je běžným úkonem, které se buď provádí přímo v ordinaci veterinárního lékaře, nebo jsou vzorky zasílány do laboratoře. Pokud je vyšetření prováděno na místě, jsou pro dosažení spolehlivého výsledku potřeba jisté znalosti a také zkušenosti veterinárního personálu. Přesnost vyšetření trusu v ordinaci závisí také na dalších faktorech, jako je způsob flotace (pasivní flotace nebo použití centrifugy), její doba, množství vyšetřovaného trusu a volba flotačního roztoku.

Navíc jsou obě varianty vyšetření (v ordinaci i v laboratoři) samozřejmě časově poměrně náročné.

Efektivním řešením všech těchto limitací konvenčního vyšetření je proto využití přístroje Vetscan IMAGYST.

Vyšetření trusu pomocí Vetscan IMAGYST

Jaký je postup vyšetření?

Vyšetření trusu začíná přípravou vzorku, která je v tomto případě velmi jednoduchá. Stačí smíchat ve zkumavce 1 g vzorku trusu s předpřipraveným roztokem. Poté se provede centrifugace po dobu 2 minut a po jejím ukončení se kličkou nanese pár kapek vzorku na podložní sklíčko a překryje se krycím sklíčkem. Takto připravený vzorek na sklíčku se jednoduše vloží do přístroje Vetscan IMAGYST. Přístroj si sám vzorek naskenuje a provede jeho analýzu. To znamená, že veterinární lékař nemusí zdlouhavě prohlížet sklíčko pod mikroskopem, ale z přístroje obdrží přímo výsledky analýzy.

Co je výsledkem analýzy vzorku?

Jakmile je analýza kompletní (celé vyšetření vzorku trvá průměrně 9 minut), reportuje přístroj kvantitativní výsledky vajíček, cyst a oocyst běžných vnitřních parazitů spolu s obrázky. Speciální software přístroje Vetscan IMAGYST je aktuálně schopen rozeznat 6 rodů: Ancylostoma, Toxocara, Trichuris, Cystoisospora, Taenia, Giardia.

Obr.  Ukázka analýzy na příkladu uměle vytvořeného vzorku trusu, ve kterém byli přítomni všichni parazité (supermix), po naskenování sklíčka. Rámečky indikují, že parazité byli softwarem rozpoznáni a určeni.

  

  

   

Jaké jsou hlavní výhody této metody?

Pro koprologické vyšetření stačí malé množství vzorku (1 g). Uzavřený systém přípravy vzorku poskytuje „čistší“ proces přípravy než konvenční point-of-care metody. Použitou flotační technikou je zde centrifugace, která je dle studií senzitivnější než pasivní flotace.

Přístroj provádí důsledné skenování vzorku připraveného na podložním sklíčku (opatřeném krycím sklíčkem), a to v optimalizovaných hloubkách. Konvoluční neuronová síť přístroje využívá algoritmy k přesné identifikaci a klasifikaci parazitů. Přístroj poskytuje konzistentní čtení vzorku a eliminuje tak možné chyby způsobené lidským faktorem. Výsledky poskytované přístrojem jsou srovnatelné s výsledky vyšetření erudovaným parazitologem. Obrázky, které jsou součástí výstupu, jsou ideální pro názornou komunikaci výsledku parazitologického vyšetření s klientem a usnadňují lékaři případnou argumentaci stran terapie. Výsledky je možné archivovat.

Parazitologické vyšetření trusu pomocí přístroje Vetscan IMAGYST se díky umělé inteligenci vyznačuje vysokou senzitivitou i specificitou. Takové kvality vyšetření v praxi při použití konvenčních metod není jednoduché dosáhnout – dosažení srovnatelné kvality výsledků vyžaduje od personálu znalosti parazitologie na vysoké úrovni.

VETSCAN IMAGYST - Jak spustit vzorek stolice - instruktážní video ZDE.

Závěr

Koprologie patří mezi základní diagnostické metody. Vyšetření pomocí Vetscan IMAGYST je jednoduché, čisté, přesné, rychlé, šetří čas veterinárního personálu a poskytuje výstupy srovnatelné s výsledky vyšetření vzorku erudovaným parazitologem.

(rej)

Zdroj: Adolph C. Imagine: eliminating the challenges of parasite prevention. Zoetis, 2021.



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#