#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Sarolaner i jako terapie volby alergie na bleší kousnutí

18. 4. 2024

Sarolaner v tabletách (Simparica) je velmi rychle a spolehlivě působící antiparazitikum s minimálními nežádoucími účinky, vhodné i jako terapie alergie na bleší kousnutí. K dispozici je rovněž kombinovaný preparát Simparica Trio indikovaný v případě současného výskytu vnitřních a vnějších parazitů. Tyto léčivé přípravky jsou oblíbené především pro rychlý a spolehlivý účinek i dobrou tolerabilitu, což prokazují výsledky klinických hodnocení.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

   

Indikace sarolaneru

Sarolaner je antiektoparazitikum ze skupiny isoxazolinů účinné pro prevenci a terapii infestace klíšťaty (Dermacentor reticulatus, Ixodes hexagonus, Ixodes ricinus a Rhipicephalus sanguineus), léčbu a prevenci zablešení (Ctenocephalides felis Ctenocephalides canis) včetně terapie alergie na bleší kousnutí, léčbu sarkoptového svrabu (Sarcoptes scabiei), otodektového svrabu (Otodectes cynotis) a demodikózy (Demodex canis). Podává se perorálně v dávce 2–4 mg/kg a účinkuje 5 týdnů. U blech dochází k nástupu účinku do 8 hodin po přisátí, u klíšťat do 12 hodin po přisátí. Blechy a klíšťata musejí napadnout hostitele a začít sát, aby mohly být vystaveny účinné látce.

   

Klinické hodnocení

V níže citované klinické studii byla hodnocena účinnost a bezpečnost sarolaneru pro terapii a prevenci zablešení u psů. Studie byla provedena v USA na 479 psech a byla porovnána účinnost sarolaneru s přípravkem obsahujícím účinnou látku spinosad (nyní již není na trhu).

Psům byla majitelem podána tableta s obsahem sarolaneru, a to 3× v měsíčních intervalech. Hodnocení proběhlo v den 14, 30, 60 a 90. Po 14 dnech byl hodnocen počet živých blech na psech, který klesl o > 99 % a tento výsledek přetrvával po celou dobu léčby. Rychlost účinku během 8 hodin po podání snižuje možnost nakladení vajíček, a tím prokazatelně snižuje zamoření prostředí blechami a celkově jejich rozmnožování. Tímto se sarolaner stává velmi vhodnou volbou při komplexní terapii alergie na bleší kousnutí (FAD).

   

Výsledná zjištění

Účinnost

Hodnocení účinnosti v terapii FAD probíhalo klinickým zhodnocením stavu psů, kteří vykazovali příznaky FAD. Počet těchto psů byl 53, před prvním ošetřením u nich byly zaznamenány klinické příznaky pruritu (88,7 %), papuly (49,9 %), erytém (96,2 %), šupinatění (67,9 %), alopecie z automutilace (69,8 %) a dermatitida (69,8 %). Zmírnění klinických příznaků bylo pozorováno do 14 dnů od prvního ošetření. V den 90 byl výskyt těchto symptomů u psů léčených sarolanerem redukován na následující hodnoty: pruritus 9,4 %, papuly 1,9 %, erytém 13,2 %, šupinatění 15,1 %, alopecie z automutilace 7,5 %, dermatitida 5,7 %.

Tablety s obsahem sarolaneru jsou velmi dobře akceptovány − 91,5 % psů je přijímalo přímo z ruky. Zároveň jsou velmi dobře snášeny − nežádoucí účinky zahrnující svědění, zvracení, únavu či kašel se vyskytují pouze cca ve 3 % případů.

Tolerabilita a bezpečnost

Bezpečnost přípravku se sarolanerem byla zhodnocena provedením klinického, hematologického a biochemického vyšetření a vyšetření moči u psů v dané studii a nebyly shledány žádné abnormality. Sarolaner má nízkou clearance (0,12 ml/min/kg) a přiměřený distribuční objem (2,81 l/kg). Poločas eliminace byl podobný pro intravenózní a perorální cestu: 12 dní (i.v.) a 11 dní (p.o.). Vazba na bílkoviny plazmy byla určena in vitro a dosáhla ≥ 99,9 %.

   

Kombinovaná léčba

Na trhu je k dispozici také kombinovaný preparát Simparica Trio, jehož účinnými látkami jsou sarolaner, moxidektin a pyrantel, a to pro psy trpící nebo ohrožené smíšeným napadením vnějšími a vnitřními parazity. Přípravek je určen výhradně pro případy, kdy je indikované současně použití proti klíšťatům nebo blechám a gastrointestinálním nematodům. Tento veterinární LP je zároveň účinný při prevenci dirofilariózy, angiostrongylózy a thelaziózy.

   

(zar)

   

Zdroj:
1. Cherni J. A., Mahabir S. P., Six R. H. Efficacy and safety of sarolaner against fleas on dogs presented as veterinary patients in United States. Vet Parasitol 2016; 222: 43−48, doi: 10.1016/j.vetpar.2015.12.022.
2. SPC Simparica a Simparica Trio. Dostupné na: www.uskvbl.cz



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#