#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rychlé zvládnutí pruritu nám ušetří řadu frustrovaných majitelů

29. 8. 2022

Pruritus doprovází mnohá onemocnění, jejichž diagnostika je nezřídka zdlouhavou detektivní záležitostí. Majitelé jsou však často netrpěliví a potřebují u svého zvířete vidět rychlou úlevu. Poptávka po léčivech neovlivňujících diagnostiku pruritu s možností vysazení bez omezení je tak stále vyšší. Mezi taková léčiva patří inhibitory Janusových kináz (JAKi), konkrétně oklacitinib (Apoquel), který se u psů zaměřuje na úlevu od svědění nejrůznějšího druhu. Zejména je však využíván při léčbě pruritu doprovázejícího různé alergické či atopické dermatitidy. Nově je navíc dostupný ve formě žvýkacích tablet.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

   

Onemocnění související s pruritem

Pruritus je nepříjemný pocit na kůži, který provází řadu různých onemocnění (viz tab. 1) a nutí zvíře ke škrábání, lízání, otírání, válení se, ale i okusování se. Výsledkem jsou změny způsobené automutilací. Přesný mechanismus vzniku pruritu není znám, nicméně je zřejmé, že se na něm podílí více faktorů.

      

Tab. 1  Onemocnění běžně doprovázená pruritem a související komplikace

Primární onemocnění

  • atopická dermatitida
  • alergie na blechy, hmyz, kontaktní alergie
  • nežádoucí reakce na krmivo
  • paraziti (svrab, cheilecie, trudník /Demodex/)  
  • dermatofytóza
  • neoplazie
  • autoimunitní onemocnění

Přídatné faktory

  • suchá kůže
  • horko
  • nuda
  • úzkost
  • stres

Komplikující faktory

  • bakteriální infekce
  • kvasinky (Malassezia)
  • psychogenní příčiny 

   

   

Mechanismus účinku a benefity moderní léčby

Současná terapie cílí na co nejrychlejší zvládnutí nejen vyvolávající příčiny, ale i samotného pruritu tak, aby došlo k rychlé úlevě pro zvíře. Léčiva nové generace nabízejí odlišný mechanismus účinku než kortikosteroidy či cyklosporiny, a mají také mnohem méně nežádoucích účinků, což je obzvlášť u celoživotních onemocnění velkým přínosem.

JAKi inhibují nitrobuněčnou signalizaci řady mediátorů, respektive pruritických a prozánětlivých cytokinů, jež hrají významnou roli v patogenezi alergií. Oklacitinib u psů preferenčně inhibuje účinky cytokinů závislých na JAK1 a JAK3, naopak vliv na cytokiny JAK2 účastnící se hematopoezy a vlastních imunitních procesů je minimální (viz obr. 1). Účinky přípravku lze pozorovat již za 3 hodiny po podání tablet (viz obr. 2), přičemž redukuje nejen svědivost, ale celkově i zánět kůže (viz obr. 3). Samotná diagnostika či terapie příčiny pruritu však podáváním tohoto přípravku není nijak ovlivněna, lze jej také kdykoli vysadit.

Oklacitinib lze podávat u psů od 1 roku věku a minimální hmotnosti 3 kg. Díky nově dostupné formě žvýkacích tablet je velmi dobře přijímán. Pro nižší věkové kategorie (< 12 měsíců věku, ale rovněž > 3 kg živé hmotnosti) je pro léčbu pruritu spojeného s atopickou dermatitidou či alergickou dermatitidou vhodnější lokivetmab (Cytopoint).

   

Obr. 1  Oklacitinib inhibuje JAK1- a JAK3-dependentní cytokiny (A) podílející se u psů na alergických procesech; vliv na cytokiny JAK2 účastnící se hematopoezy a vlastních imunitních procesů je však minimální (B).

   

Obr. 2  Vizuální analogová škála (VAS) hodnocení pruritu samotnými majiteli zvířat po podávání oklacitinibu a perorálních kortikosteroidů u psů s alergickou dermatitidou (6. den studie bylo dávkování prednisolonu sníženo).

   

Obr. 3  Kříženec bostonského teriéra (5 let, hmotnost 30 lb) před podáním oklacitinibu (A) a 48 hodin poté (B).

   

   

Závěr

Oklacitinib poskytuje významnou úlevu psím pacientům s alergickým onemocněním kůže a je vhodnou alternativou k léčbě kortikosteroidy či cyklosporiny, a to i v dlouhodobém časovém horizontu. Výhodou je také velmi snadné – a pacienty bezesporu preferované − perorální podávání ve formě žvýkacích tablet ochucených vepřovými játry (jež sama o sobě bývají alergenní jen zřídka). Rychlé zvládnutí pruritu výrazně zlepšuje kvalitu života pacientů a veterinárním lékařům poskytuje komfortní prostor pro diagnostiku i následnou terapii vlastní příčiny svědění. 

(kata)

Zdroje:
1. Shipstone M. Approach to the pruritic dog. World Small Animal Veterinary Association World Congress Proceedings, 2013. Dostupné na: www.vin.com/apputil/content/defaultadv1.aspx?id=5709830&pid=11372
2. Apoquel chewable (oclacitinib tablet). Zoetis, 2022. 
3. Introducing Apoquel chewable, the first and only tasty chew that is not a steroid, for the itch and inflammation experienced by dogs with allergic and atopic dermatitis. Apoquel summary sheet. Zoetis, 2022. 
4. Apoquel® (oclacitinib tablet) efficacy. Zoetis, 2022. Dostupné na: www.apoquel.com/efficacy
5. SPC Apoquel. Dostupné na: www.uskvbl.cz/attachments/spc/0910f7c78024e66a.pdf



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#