#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Novinky mezi veterinárii: Co schválila Evropská léková agentura v roce 2022?

15. 4. 2023

Evropská léková agentura (EMA) vyjádřila v roce 2022 pozitivní stanovisko k celkem 10 veterinárním léčivým přípravkům (VLP), přičemž 3 VLP obsahovaly nové účinné látky a 2 z nich byly vakcíny. Nejvíce nových preparátů bylo určeno pro psy (6 VLP) a prasata (2 VLP).

Úvod

Výbor pro veterinární léčivé přípravky (CVMP) EMA posuzuje žádosti o registraci a vydává stanoviska k uvedení léčivých přípravků na trh členských států. Konečné rozhodnutí poté činí Evropská komise, která rozhoduje o udělení centralizované registrace na základě stanoviska výboru. Z 10 veterinárních léčivých přípravků schválených CVMP v roce 2022 připomínáme v následujícím stručném přehledu 3 z nich, významným způsobem zlepšující zdraví zvířat.

DogStem (mezenchymové kmenové buňky z pupečníkové tkáně koní)

Tento léčivý přípravek je určený ke snížení bolesti a kulhání spojeným s osteoartrózou psů. Podává se jednorázově intraartikulárně do loketního nebo kyčelního kloubu. Mezenchymové kmenové buňky jsou nositeli imunomodulačních a protizánětlivých vlastností.

RenuTend (tenogenně indukované koňské alogenní mezenchymové kmenové buňky pocházející z periferní krve)

Léčivý přípravek slouží ke zlepšení hojení poraněných šlach a mezikostních vazů koní. Obsažené kmenové buňky podporují mechanismy obnovy a hojení pojivových tkání, zejména při poranění šlachy povrchového ohybače prstu přední končetiny nebo mezikostních svalů zadní či přední končetiny v důsledku přetrénování. Přípravek se podává jednorázově intralezionálně.

Neoleish (superhelikální plasmidová DNA pPAL-LACK kódující protein LACK prvoka Leishmania infantum)

Leishmanióza psů je prevalentní ve Středomoří a začíná se rozšiřovat i do střední Evropy. Plasmidová DNA vakcína je určená k aktivní imunizaci psů dosud nenakažených tímto prvokem. Snižuje riziko rozvoje aktivní infekce a klinického onemocnění po expozici Leishmania infantum. Vakcína se podává psům intranazálně ve věku 6 měsíců a znovu o 2 týdny později. Revakcinace jsou pak doporučeny každých 6 měsíců.

   

(lexi)

Zdroje:
1. EMA. Veterinary Medicines highlights 2022. European Medicines Agency, 2023 Feb 16. Dostupné na: www.ema.europa.eu/en/documents/report/veterinary-medicines-highlights-2022_en.pdf
2. SPC DogStem. Dostupné na: www.uskvbl.cz/attachments/spc/0910f7c78189e7f7.pdf
3. SPC Neoleish. Dostupné na: www.uskvbl.cz/attachments/spc/0910f7c781769ff0.pdf
4. SPC RenuTend. Dostupné na: www.uskvbl.cz/attachments/spc/0910f7c7817999da.pdf



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#