#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Novinka v in-house diagnostice psů a koček: rychlé a přesné dermatologické vyšetření s asistencí AI

23. 11. 2023

Technologická platforma Vetscan Imagyst se rozšiřuje o novinku v podobě možnosti hodnocení dermatologických vzorků za pomoci umělé inteligence.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

   

Vetscan Imagyst je víceúčelová platforma pro přesnou a rychlou diagnostiku, která umožňuje veterinárním lékařům v každodenní praxi provádět různorodá in-house vyšetření a interpretovat výsledky v reálném čase prostřednictvím digitální mikroskopie a algoritmů založených na umělé inteligenci (AI), respektive strojovém učení.

Jedná se o první technologii svého druhu, která nabízí několik aplikací na jediné platformě. V jejím portfoliu je AI asistovaná diagnostika stolice, krevního nátěru, digitálního cytologického obrazu a nově také dermatologická extenze. Analýza vzorků kožní cytologie psů i koček slouží k detekci zánětlivých buněk nebo infekčních agens a k jejich rozlišení. Výsledky jsou konzistentní a nezávislé na zkušenostech veterinárního lékaře s mikroskopií. Umožňují tak interpretovat výsledky vyšetření během několika minut, a přitom se plně věnovat pacientovi.

Příprava vzorku a výsledky analýzy

Vzorky z otisku či stěru kůže nebo výtěru z ucha se přenesou na mikroskopické sklíčko standardním způsobem a nabarví barvením dle Romanovského (např. běžně používané barvení Diff Quick). Nabarvené sklíčko se poté vloží do přístroje Vetscan Imagyst. Během několika minut je naskenovaný vzorek analyzován a vyhodnocen.

Dle provedených studií je přesnost a správnost výsledků srovnatelná s výsledky klinických patologů. V případě potřeby mají uživatelé možnost vyžádat si dodatečnou on-line konzultaci v rámci široké sítě certifikovaných klinických patologů.

Výsledkem analýzy vzorku je:

  • Kvalitativní identifikace přítomnosti zánětlivých buněk, jako jsou neutrofily, lymfocyty, monocyty a eozinofily.
  • Kvalitativní identifikace přítomnosti infekčních agens, jako jsou bakterie a kvasinky.
  • Rozlišení mezi koky a tyčkami.

Klinické využití

Vyhodnocení vzorků otiskových a výtěrových preparátů je jedním z klíčových bodů diagnostiky pruritu psů a koček. Pomáhá v rozhodnutí ohledně lokální či systémové terapie sekundárních infekcí nebo využití dostupných léků proti primárnímu pruritu. V dermatologické praxi je navíc cytologie neopomenutelná nejen při úvodním vyšetření, ale především pro kontrolu úspěšnosti terapie. Proto je i současná možnost ukládání a zpětné kontroly všech provedených vyšetření v rámci jedné databáze velmi efektivním nástrojem usnadňujícím práci.

Technologie Vetscan Imagyst přináší do veterinární praxe řadu benefitů, jež umožňují posunout kvalitu i komfort veterinární péče a zároveň šetří čas ošetřujícího personálu, který se může intenzivněji věnovat svým pacientům a jejich majitelům.

(zar)

Zdroj: Vetscan Imagyst. Zoetis, 2023. Dostupné na: www.vetscanimagyst.com



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#