#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Možnosti a inovace cílené systémové léčby alergické dermatitidy u psů v praxi

29. 5. 2023

Mezi širokou laickou i odbornou veterinární veřejností je značná poptávka po systémovém tlumení svědění u psů trpících alergickou dermatitidou. Spolupráce mezi majitelem nemocného zvířete a veterinářem je obvykle celoživotní a úspěšnost terapie závisí na důvěře a dobré spolupráci. Léky pomáhající kontrolovat pruritus alergických psů jsou jednou z nejpodstatnějších složek terapie alergického pacienta a poskytují zásadní úlevu psovi a následně i jeho majiteli. V rámci multimodální terapie alergické dermatitidy psů lze nyní nasadit účinná a bezpečná systémová cílená léčiva – oklacitinib (Apoquel) a lokivetmab (Cytopoint). Prvně jmenovaný je nově k dispozici také ve formě žvýkacích tablet.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

   

Lokivetmab v praxi

Lokivetmab je monoklonální protilátka cíleně neutralizující IL-31, indikovaná k léčbě alergické a atopické dermatitidy psů. Minimální doporučená dávka činí 1 mg/kg živé hmotnosti pacienta 1× měsíčně. V modelové
laboratorní studii vykázal lokivetmab nástup účinnosti proti pruritu v prvním časovém bodě 8 hodin po aplikaci.

Je vhodný pro všechny věkové kategorie a rovněž pro pacienty s komorbiditami. Díky dobrému bezpečnostnímu profilu jej lze využít jak pro celoživotní management chronického onemocnění, tak nárazově v případě akutních vzplanutí alergie. Vzhledem k injekčnímu podání je velmi dobrou volbou pro pacienty, u nichž je podávání tablet obtížné, a stejně tak pro majitele, pro které je problémem dodržování předepsaného dávkování. 

Oklacitinib v praxi

Oklacitinib je první a zatím jediný inhibitor Janusových kináz (JAK) schválený pro veterinární použití. Byl speciálně vyvinut k zacílení na svědění a zánětlivé kožní změny vyvolané alergickým onemocněním u psů. Jeho rychlý nástup účinku a krátký poločas ho činí zvláště vhodným pro krátkodobé použití, což umožňuje veterináři zastavit pruritus a dostat jej pod kontrolu již během klinického vyšetření, a nebrání přitom další diagnostice.  

Lék poskytuje rychlou úlevu pacientům trpícím pruritem spojeným s alergickou a atopickou dermatitidou. Je použitelný pro zvířata starší 12 měsíců a o hmotnosti > 3 kg. Během 4 hodin po podání zmírňuje svědění a zánětlivé změny kůže. Léčba by měla být zahájena dávkou 0,4–0,6 mg/kg hmotnosti 2× denně po dobu až 2 týdnů, poté může pokračovat stejnou dávkou podávanou 1× denně. Je vhodný pro krátkodobé i dlouhodobé použití. 

Nová léková forma a její benefity

V minulém roce byl na český trh nově uveden oklacitinib ve formě žvýkacích tablet. Ty jsou dostupné ve stejných silách (3,6 mg, 5,4 mg a 16 mg oclacitinibi maleas) jako dosud na trhu známé potahované tablety a lze je dělit na půl.

Ve studii zabývající se dobrovolným pozřením ochucených tablet mezi psy s atopickou dermatitidou bylo > 91 % podaných dávek oklacitinibu ve žvýkacích tabletách pozřeno během 5 minut po podání, přičemž ochota psů tabletu přijmout se výrazně nesnižovala ani během další léčby.

Tablety jsou ochuceny práškem z vepřových jater. Podle studie Müllera et al. s využitím eliminačně-provokačního testu u bezmála 300 psů vykazujících projevy nežádoucí reakce na krmivo či alergické dermatitidy indukované krmivem jsou nejčastějšími potravními alergeny hovězí maso a mléčné produkty, dále kuřecí maso, pšenice a jehněčí maso. Vepřová bílkovina podle této studie způsobuje problémy pouze u 2 % psů, použití takto ochucených tablet u zvířat trpících potravní přecitlivělostí by tak nemělo být příliš rizikové. 

Ochucené žvýkací tablety s obsahem oklacitinibu poskytují stejná pozitiva jako dosud dostupné potahované tablety a k tomu jsou navíc psy velmi dobře přijímány, což ještě zvyšuje benefit a využitelnost tohoto léčiva v praxi. 

(zar)

Zdroje:
1. Visser M., Walsh K., King V. et al. Acceptance of oclacitinib maleate (Apoquel®) chewable tablets in client-owned dogs with allergic and atopic dermatitis. BMC Vet Res 2022; 18: 103, doi: 10.1186/s12917-022-03210-x.
2. Müller R. S., Olivry T., Prélaud P. Critically appraised topic on adverse food reactions of companion animals (2): common food allergen sources in dogs and cats. BMC Vet Res 2016; 12: 9, doi: 10.1186/s12917-016-0633-8.
3. SPC Apoquel. Dostupné na: www.uskvbl.cz/attachments/spc/0910f7c78024e66a.pdf
4. SPC Cytopoint. Dostupné na: www.uskvbl.cz/attachments/spc/0910f7c7806dca71.pdf



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#