#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kvalitní renální profil by v biochemickém analyzátoru ve Vaší ordinaci rozhodně neměl chybět

29. 4. 2022

Malé biochemické analyzátory dostupné na našem trhu nabízejí různé testovací profily lišící se i rozsahem testovaných parametrů. Význam správné volby testovaných parametrů se asi nejvíce projevuje v případě orgánových profilů (ledviny, játra).

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

Renální profil

V roce 2011 trpělo některou formou onemocnění ledvin přibližně 20/10 000 psů vyšetřených na veterinárních klinikách. U koček je toto číslo ještě mnohem vyšší, téměř 160 zvířat na 10 000 vyšetřených trpělo renální dysfunkcí. Některou z forem dysfunkce ledvin měla 1 z 12 geriatrických koček. Pokud máte v ordinaci biochemický analyzátor nebo o jeho pořízení uvažujete, kvalitní ledvinový profil by v něm rozhodně neměl chybět.

Renální profil Plus biochemického analyzátoru VETSCAN VS2 (Zoetis) nabízí screening všech důležitých specifických parametrů pro vyšetření a monitorování funkce ledvin psů a koček všech věkových kategorií. Obsahuje kompletní vyšetření elektrolytů a vyšetření pro počáteční zhodnocení acidobazického stavu.

Renální profil Plus pro VETSCAN VS2 se běžně používá také pro monitorování pacientů léčených nefrotoxickými léky a pacientů s Addisonovou chorobou. U koček je dále často využíván při obstrukci dolních cest močových.

Nechybí SDMA?

Po vzoru humánní medicíny se i ve veterinární začalo používat stanovení symetrického dimethylargininu (SDMA) jako dalšího markeru poškozené glomerulární filtrace, a to především k časné detekci zhoršující se funkce ledvin nebo k preventivnímu posouzení stavu ledvin. Zvýšená koncentrace SDMA nemusí být jen známkou primárního poškození ledvin; může se vyskytovat také sekundárně v případě probíhajících patologických procesů projevujících se zhoršenou funkcí ledvin.

Staging IRIS (International Renal Interest Society) nefavorizuje SDMA, tj. pes je hodnocen jako zdravý i při mírném zvýšení koncentrace SDMA v krvi. Aby byl pacient hodnocen jako nemocný, musí mít vyšší hodnotu SDMA, obvykle již spojenou s azotémií. U azotemických pacientů nepřidává stanovení SDMA hodnotu k informacím o pacientovi, u geriatrických pacientů bez azotémie má dubiózní interpretaci.

Renální profil Plus pro VETSCAN VS2 (urea, kreatinin, albumin, glukóza, vápník, fosfor, sodík, draslík, chloridy a celkový oxid uhličitý) je v rámci rutinní biochemie kompletní a představuje rychlý, přesný a cenově dostupný způsob vyšetření stavu ledvin a monitorování pacientů. Koncentrace kreatininu v krvi zůstává stále důležitým markerem rychlosti glomerulární filtrace.

Biochemické vyšetření je nezbytnou součástí stanovení funkce ledvin společně s klinickým vyšetřením a analýzou moči. Vyšetření moči je naprosto nezbytné pro potvrzení diagnózy onemocnění ledvin. Jedná se především o zjištění specifické hmotnosti moči, přítomnosti proteinurie, stanovení aktivního močového sedimentu nebo koncentrace urey a kreatininu. Dle potřeby se provedou další vyšetření (ultrasonografie, měření krevního tlaku apod.).

Další dostupné diagnostické profily

Biochemický analyzátor VETSCAN VS2 nabízí celkem 12 profilů, které je možné dle určení rozdělit do 5 kategorií: Profily vhodné pro testování před anestezií a v intenzivní péči (Základní profil II, Elektrolyty Plus, Intenzivní péče Plus), rozšířené profily (Rozšířený diagnostický profil, Profil preventivní péče Plus), specializované profily (Profil T4/Cholesterol, Profil Fenobarbital). V portfoliu jsou zastoupeny také profily určené pro jednotlivé druhy zvířat (Profil pro koně Plus, Profil pro ptáky/plazy Plus, Profil pro velká zvířata). Samozřejmostí jsou testy zaměřené na konkrétní orgány (již zmíněný Renální profil Plus, Jaterní profil pro savce).

Biochemický analyzátor VETSCAN VS2 se jednoduše ovládá a během 12 minut poskytne ze vzorku 0,1 ml plazmy, séra nebo plné krve výsledky srovnatelné s referenční laboratoří. Nabízí široké portfolio profilů, včetně Renálního profilu Plus, jehož výjimečnou předností je kompletní rozsah testovaných biochemických parametrů.

(rej)

Zdroje:
1. Rotory VetScan. Zoetis, 2022.
2. IRIS Staging of CKD (modified 2019). International Renal Interest Society, 2019. Dostupné na: www.iris-kidney.com/pdf/IRIS_Staging_of_CKD_modified_2019.pdf



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#