#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Frunevetmab − novinka v terapii osteoartrózy koček na bázi specifické monoklonální protilátky

29. 4. 2022

Osteoartróza u koček představuje poměrně rozšířené onemocnění, přesto však nezřídka přehlížené a nediagnostikované. Proč tomu tak je? Na jakém principu funguje nový preparát frunevetmab indikovaný k jeho terapii a jaké benefity nabízí?

Osteoartróza u koček − fakta a omyly

Uvádí se, že až 40 % koček vykazuje klinické příznaky osteoartrózy (OA). Přesto je pouze 13 % koček s OA diagnostikováno, tzn. ostatní postižení jedinci jsou ponecháni bez diagnózy a terapie.

Proč tomu tak je? Častým klinickým příznakem degenerativního kloubního onemocnění u psů či koní je kulhání. Níže jsou vypsány typické klinické příznaky, jimiž se osteoartróza projevuje u koček. Za pozornost stojí fakt, že kulhání mezi nimi není.

Jak poznáme OA u kočky?

Na tento problém může upozornit některá ze 6 nejčastějších změn v chování: 

  1. Chůze nahoru po schodech – zastavuje se a odpočívá.
  2. Chůze dolů po schodech – schází pomalu schod po schodu, schází schody bokem.
  3. Namísto přímého seskoku z vyvýšeného místa raději pomalu slézá dolů.
  4. Nedokáže se pořádně odrazit a vyskočit, často leze nahoru pomocí šplhání.
  5. Při hraní není tolik aktivní, dělá si přestávky.
  6. Pomaleji běhá, více přechází do kroku.

Problém, který zasáhne i psychiku

Kromě samotného pohybového aparátu může být v důsledku chronické bolesti výrazně postižena rovněž psychika zvířete. Dlouhodobá permanentní bolest ovlivňuje kvalitu spánku a životní pohodu. U koček pozorujeme zhoršenou péči o srst. Může docházet ke změnám v chování (agresivita, letargie, sklíčenost). V důsledku silné bolesti může zvíře i hladovět či žíznit, jestliže je pro něj příliš namáhavé dostat se ke krmení a k vodě (zejména musí-li překonávat schody). 

Proto pokud si majitel stěžuje například na zdánlivě bezdůvodnou změnu v chování (agresivní projevy, známky deprese), měl by veterinární lékař pomyslet mimo jiné na pohybový aparát. Nenechme se zmást absencí kulhání a typických projevů osteoartrózy a ptejme se majitelů, jak se kočka pohybuje po schodech, zda má problém vyskočit na své oblíbené škrabadlo atd. 

Možnosti terapie OA

Úspěšná terapie OA stojí na základním pilíři, kterým je tlumení bolesti a zánětu, ideálně s minimálními nežádoucími účinky. Mezi další podpůrná řešení patří nutraceutika, rehabilitace (podpora pohybu, her, cvičení), udržování optimální hmotnosti a provedení změn v prostředí. Cílem terapie je jednak tlumit bolest, ale zároveň také zpomalit progresi OA a prodloužit aktivní život zvířete.

Novinka v terapeutickém armamentariu – frunevetmab – je unikátní tím, že splňuje oba zmíněné cíle a oproti klasické nesteroidní protizánětlivé terapii (NSAIDs) přináší mnohé výhody navíc.

Mechanismus účinku frunevetmabu

Jedná se o specifickou monoklonální protilátku, která se váže na nervový růstový faktor (NGF). Jeho vyvázáním dochází k redukci bolesti a snížení produkce prozánětlivých mediátorů. 

Co je NGF?

Nervový růstový faktor je klíčový mediátor bolesti v kloubech postižených osteoartrózou. Ve zvýšené koncentraci se vyskytuje v synoviální tekutině u chronické OA (nikoliv u akutní OA a v synovii zdravého kloubu). Poškozená tkáň v kloubu produkuje NGF, ten se váže na receptory a aktivuje signál bolesti. Kromě toho je NGF rovněž původcem neuropatické bolesti. Komplex NGF + receptor vstupuje do nervové buňky, narušuje její funkci a činí ji vnímavější k bolesti. 

NGF spouští produkci prozánětlivých mediátorů a rovněž podporuje vlastní tvorbu čili více mediátorů zánětu a bolesti. Tímto udržuje v kloubu zánět a bolest → dochází k chronicitě potíží, progresi onemocnění a vzniká circulus vitiosus. Léčba na bázi monoklonálních protilátek ovšem tento bludný kruh dokáže přerušit.

  

Obr.  Cyklus bolesti a zánětlivých změn při osteoartritidě

  

  

Hlavní výhody přípravku

  1. Efektivita: 76 % majitelů koček uvedlo v průzkumu trvalé zlepšení, lepší pohyblivost a komfort zvířete, méně příznaků bolesti (délka terapie ≥ 3 měsíce).
  2. Minimální zátěž pro ledviny a játra: Studie na pacientech s chronickou renální insuficiencí (stadium IRIS 1 a 2) ukázala dobrou toleranci této léčby. Jedná se zároveň o zásadní výhodu oproti nesteroidním antiflogistikům, která jsou kontraindikovaná u pacientů s renálním onemocněním. 
  3. Snadná aplikace: Odpadá problém s perorálním podáváním léčiv i nutnost každodenní aplikace (účinek přetrvává 1 měsíc), což znamená také podstatnou časovou úlevu pro majitele.
  4. Dlouhodobá terapie bez nežádoucích účinků

Shrnutí

Léčivý přípravek obsahující účinnou látku frunevetmab přináší následující benefity

  • Tlumí bolest.
  • Zmírňuje progresi osteoartrózy.
  • Zlepšuje kvalitu života zvířete.
  • Prodlužuje aktivní život zvířete. 
  • Lze jej použít u pacientů s chronickým renálním selháním ve stadiu 1−2.
  • Komfortní aplikace pro majitele i pacienta.

Cílová skupina: kočky s OA.

Indikace: osteoartróza, analgetikum.

Způsob aplikace: subkutánní inj.

Délka účinku: 1 měsíc.

(dewa) 

Zdroje:
1. Fusco M., Skaper S. D., Coaccioli S. et al. Degenerative joint diseases and neuroinflammation. Pain Practice 2017; 17 (4): 522–532, doi: 10.1111/papr.12551.
2. Benito J., Gruen M. E., Thomson A. et al. Owner-assessed indices of quality of life in cats and the relationship to the presence of degenerative joint disease. J Feline Med Surg 2012; 14 (12): 863–870, doi: 10.1177/1098612X12453904.
3. Olivry T., Bainbridge G. Advances in veterinary medicine: therapeutic monoclonal antibodies for companion animals. Clinician’s Brief 2015 Mar 10. Dostupné na: www.zoetisus.com/conditions/dogs/itchcycle/downloads/resources/publications/zoetiscn_mar_fnl.pdf
4. Enomoto M., Mantyh P. W., Murrell J. et al. Anti-nerve growth factor monoclonal antibodies for the control of pain in dogs and cats. Vet Rec 2019; 184 (1): 23, doi: 10.1136/vr.104590.
5. Gearing D. P., Huebner M., Virtue E. R. et al. In vitro and in vivo characterization of a fully felinized therapeutic anti-nerve growth factor monoclonal antibody for the treatment of pain in cats. J Vet Intern Med 2016; 30 (4): 1129–1137, doi: 10.1111/jvim.13985
6. Gruen M. E., Thomson A. E., Griffith E. H. et al. A feline-specific anti-nerve growth factor antibody improves mobility in cats with degenerative joint disease-associated pain: a pilot proof of concept study. J Vet Intern Med 2016; 30 (4): 1138–1148, doi: 10.1111/jvim.13972.



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#