#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Čichám, čichám COVID-19 aneb jak testovat masy

8. 2. 2023

Čich psů nás nepřestává fascinovat. Speciálně cvičené psy dnes využíváme k nalézání bomb, drog, lidských pozůstatků, ale zkoušíme i vybraná onemocnění (nádory, diabetes, malárie, Parkinsonova choroba). Tento seznam se neustále rozrůstá. Lze však psy skutečně využívat k testování nějaké nemoci v masivním měřítku?

Příjemné, rychlé a levné testování

Cvičení psů a pořádání koncertů, i tak může vypadat vědecký projekt, jehož cílem bylo usnadnit každodenní život v době koronavirové. SARS-CoV-2 se šířil jako lavina tam a zpět, a tak řada výzkumníků hledala možnosti jak v praxi zajistit rychlou a levnou diagnostiku v masovém měřítku, a tím pádem usnadnit život milionům lidí. Jako rozumné řešení se jevili například speciálně cvičení psi. Kdo jiný ostatně dokáže vyčichat lžičku cukru rozpuštěnou ve dvou olympijských bazénech?

Metodika studie

Vědecký tým pod záštitou Veterinární univerzity v Hannoveru vycvičil celkem 8 psů k rozpoznávání SARS-CoV-2-pozitivních vzorků (pozitivní vzorky byly potvrzeny pomocí RT-qPCR). Následně mělo celkem 2802 lidí unikátní možnost stát se součástí vědeckého projektu a zároveň se u toho pobavit. Na 4 hudebních koncertech skupina těchto speciálně vycvičených psů detekovala vzorky potu jednotlivých účastníků. 

Vedle vzorku potu odevzdávali všichni účastníci také stěr z nosu, který byl zaslán do laboratoře (obr. 1), a zároveň prošli rychlým antigenním testem na COVID-19. Každý účastník odevzdal informace o pohlaví, věku, vakcinačním statusu a o svém zdravotním stavu. V době testování jednotlivců pomocí psů však ještě nebyly známy výsledky laboratorního testování. Ochranná opatření byla zajištěna (masky, rozestupy).

   

Obr. 1  Schematické znázornění testování

   

   

Výsledky

Psi vycvičení k detekci SARS-CoV-2 dosáhli neuvěřitelné diagnostické přesnosti. Shoda výsledků byla téměř 100% (99,68 %), specifita 99,93% (95% interval spolehlivosti [CI] 99,74–99,99 %) a senzitivita 81,58% (95% CI 66,58–90,78 %). Většina účastníků byla očkována různými vakcínami a různými vakcinačními schématy. Několik jedinců mělo chronické zdravotní potíže a byli dlouhodobě léčeni. Nic z toho však nemělo na rozhodování psů vliv.

Diskuse a závěr

Prezentovaná studie ukázala možnosti využití speciálně vycvičených psů v reálných podmínkách tam, kde je potřeba spolehlivé a rychlé testování ve velkém měřítku. Detekční psi v této studii dosáhli vysoké diagnostické přesnosti, přitom na jejich schopnost určit akutní infekci neměl vliv vakcinační status účastníků, dříve prodělané onemocnění COVID-19, chronické obtíže ani medikace. 

Vysoké přesnosti testování pomocí psů v praxi, a to na letišti v Helsinkách pod záštitou tamní univerzity, dosáhl i další vědecký tým. Autoři finské studie však dodávají, že na nové varianty viru bude pravděpodobně nutné psy dále cvičit (přesnost záchytu varianty alfa byla u psů trénovaných pomocí viru divokého typu o něco nižší). Z již dostupných informací je však zřejmé, že potenciál psů identifikovat infekční onemocnění by mohl být využíván mnohem více a na více místech než dosud, a to mnohem ekonomičtěji (ve srovnání s laboratorními testy) a pro člověka i příjemněji.

(kata)

Zdroje: 
1. Ten Hagen N. A., Twele F., Meller S. et al. Canine real-time detection of SARS-CoV-2 infections in the context of a mass screening event. BMJ Glob Health 2022; 7 (11): e010276, doi: 10.1136/bmjgh-2022-010276.
2. Kantele A., Paajanen J., Turunen S. et al. Scent dogs in detection of COVID-19: triple-blinded randomised trial and operational real-life screening in airport setting. BMJ Global Health 2022; 7 (5): e008024, doi: 10.1136/bmjgh-2021-008024.



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#