#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Lokivetmab jako moderní a bezpečná cílená léčba psí atopické dermatitidy

19. 11. 2020

Pruritický pes je jedním z nejčastějších pacientů v ordinaci jak prvoliniové veterinární praxe, tak u specialisty dermatologa. Moderní alternativu léčby pruritu asociovaného s atopickou dermatitidou (AD) představuje lokivetmab (Cytopoint). Přináší bezpečnou a účinnou možnost jak se vyhnout imunosupresivní terapii a léčit pacienta cíleně, úspěšně a dlouhodobě.

Terapie pruritu asociovaného s AD

Před stanovením klinické diagnózy atopické dermatitidy je zapotřebí, aby veterinární lékař provedl důkladné anamnestické a klinické vyšetření a vyloučil infekční, plísňové nebo parazitární příčiny potíží. Při léčbě atopické dermatitidy je potřeba kromě lokální i celkové kontroly sekundárních infekcí především zabránit pruritu, který vede k následným sekundárním změnám na kůži a vzniká tak bludný kruh svědění, respektive drbání. Dlouhodobě se pro tento účel využívají především glukokortikoidy, cyklosporin a oklacitinib. Přípravek Cytopoint obsahující účinnou látku lokivetmab, který byl uveden na trh v roce 2017, umožňuje cílenou léčbu klinické manifestace atopické dermatitidy. 

Mechanismus účinku lokivetmabu

Lokivetmab je kaninizovaná monoklonální protilátka proti psímu interleukinu 31 (IL‑31) exprimovaná pomocí rekombinantních technik v buněčné linii ovariálních buněk čínského křečka. Brání vzniku vazby IL-31 na koreceptor, čímž inhibuje buněčnou signalizaci a tlumí vznik pruritu a zánětlivých změn.

Pro doplnění mechanismu účinku Cytopointu doporučujeme ke zhlédnutí video

Dávkování a postup léčby

Přípravek se podává subkutánně, minimální dávka činí 1 mg/kg. Na trhu jsou dostupné 4 lékové síly, a sice 10, 20, 30 a 40 mg, přičemž vždy je potřeba aplikovat celou dávku obsaženou v 1 lahvičce. Odezva na terapii nastupuje během 8 hodin a trvá po dobu 4 týdnů.

Jestliže se po první aplikaci dostaví pouze mírná odpověď na léčbu, doporučuje výrobce aplikovat za 1 měsíc druhou dávku, a pokud ani poté nedojde k signifikantnímu zlepšení, je potřeba zvážit jiné možnosti terapie.

Interakce, kontraindikace, nežádoucí účinky 

Při léčbě lokivetmabem nedochází k interakcím s jinými léčivy, jako jsou antiparazitika, antibiotika, protizánětlivé léky nebo vakcíny. Přípravek by neměl být použit u psů o hmotnosti < 3 kg; použití během březosti a laktace nebylo testováno. Nežádoucí účinky jsou vzácné (u > 1, ale < 10 z 10 000 ošetřených zvířat).

Závěr 

Lokivetmab přináší pro veterinární lékaře a jejich psí pacienty specificky cílenou a velmi bezpečnou alternativu léčby pruritu a zánětlivých změn spojených s atopickou dermatitidou. Úleva nastává rychle a trvá 4 týdny po aplikaci, během nichž není třeba podávat léky, což je majiteli velmi kladně přijímáno. U pacienta je nutné neustále kontrolovat bakteriální a kvasinkové infekce kůže související s atopickou dermatitidou a infestace parazity, pro terapii primárního pruritu je však tento přípravek moderní a velmi slibnou alternativou, která si v praxi již právem získala své pevné místo.

(zar)

Zdroje:
1. Pieper J. Atopic dermatitis: steroids vs. atopica vs. Apoquel vs. Cytopoint. College of Veterinary Medicine, University of Illinois at Urbana-Champaign, 2017 Jan 18. Dostupné na: https://vetmed.illinois.edu/steroids-vs-atopica-vs-apoquel-vs-cytopoint
2. SPC Cytopint. Dostupné na: https://ec.europa.eu/health/documents/community-register/2019/20190204143731/anx_143731_cs.pdf



Štítky
Malá zvířata Veterinární lékař Student veterinárního lékařství Veterinární sestra
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#