#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

FDA prošetřuje možnou souvislost mezi příjmem určitých krmiv a vznikem srdečního onemocnění u psů

14. 8. 2018

Americký Úřad pro kontrolu léků a potravin (FDA) vydal v nedávné době upozornění, týkající se možného rizika vzniku dilatační kardiomyopatie u psů v souvislosti s příjmem krmiv bohatých na luštěniny nebo brambory, a to i u plemen, jež k dilatační kardiomyopatii nemají genetickou dispozici.

Dilatační kardiomyopatie

Dilatační kardiomyopatie (DCM) u psů je onemocnění srdeční svaloviny vedoucí ke zvětšení srdce, dilataci komor, nedomykavosti chlopní a často až k městnavému srdečnímu selhání. Podstata DCM není dosud zcela objasněna, ale předpokládá se velký vliv dědičnosti. U případů, které nejsou geneticky podmíněny, byly odhaleny včas a byla nasazena optimální terapie a úprava krmení může dojít ke zlepšení srdeční funkce.

Mezi typické pacienty patří příslušníci některých velkých a gigantických plemen: německé dogy, boxeři, novofoundlandští psi, irští vlkodavové, bernardýni a dobrmani. U malých a středních plemen je toto onemocnění spíše ojedinělé, s výjimkou amerických a anglických kokršpanělů. Nicméně případy DCM, které byly FDA hlášeny, zahrnují jiná plemena: retrívři, labradoři, vipeti, shih-tzu, buldoci, malí knírači i kříženci.

Rizikové složení krmiv

Dieta, jež byla postiženým psům předkládána, velmi často obsahovala brambory a luštěniny (hrách, čočka aj.) a deriváty bílkovin, škrobu a vlákniny těchto plodin v takovém množství, že patřily mezi hlavní komponenty krmiv. Hlášení od společnosti veterinárních kardiologů naznačují, že tato krmiva byla zkrmována jako hlavní potrava po dobu několika měsíců až let. Použití vyššího množství bramborů a luštěnin je typické především pro bezobilná krmiva (grain-free). Souvislost tohoto typu krmiv se vznikem DCM však není dosud objasněna. Změny diety, především u pacientů s DCM, by tak měly být prováděny na základě konzultace s veterinárním lékařem.

Hlášené případy

V případech, hlášených FDA, vykazovali někteří psi známky srdečního onemocnění zahrnující deficit energie, kašel, obtížné dýchání a epizody kolapsu. Vyšetření prokázalo u 4 jedinců plemen atypických pro vznik DCM (3 retrívři a 1 labrador) nízkou koncentraci aminokyseliny taurinu v krvi, jejíž deficit je popsán jako potenciální příčina DCM. Labrador, u kterého byla zaznamenána nízká koncentrace taurinu v krvi, se po odpovídající veterinární péči, suplementaci taurinu a změně krmiva zotavuje. V dalších 4 případech DCM u atypických plemen (malý knírač, shih-tzu a 2 retrívři) byla hladina taurinu v normě. FDA ve spolupráci s předními veterinárními kardiology a výživovými poradci nadále pracuje na objasnění zmíněných případů. Z důvodu dalšího šetření a pro objasnění těchto případů je úřad také v kontaktu s výrobci krmiv.

FDA zároveň vyzývá všechny majitele zvířat a veterinární lékaře, aby případy DCM u psů, kde je podezření na možnou souvislost právě s krmením, neprodleně hlásili.

(kata)

Zdroj: U.S. Food and Drug Administration: FDA investigating potential connection between diet and cases of canine heart disease. FDA, Center for Veterinary Medicine, 2018 Jul 12. Dostupné na: www.fda.gov/AnimalVeterinary/NewsEvents/CVMUpdates/ucm613305.htm



Štítky
Veterinární lékař Student veterinárního lékařství Veterinární sestra
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#