#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vyhodnocení kolorimetrické analýzy pomocí chytrého telefonu pro odečítání močových testovacích proužků u koček

8. 3. 2024

Analýza moči je cenný a levný nástroj pro screening a sledování zdravotního stavu koček. Použití močových testovacích proužků umožňuje vyhodnocení několika biochemických parametrů, jehož výhodou je jednoduchost a proveditelnost i laiky. Zajímavým nástrojem pro detekci a monitorování onemocnění koček by mohlo být vyhodnocení močových testovacích proužků pomocí mobilní aplikace v domácím prostředí.

Protože vizuální odečítání je méně spolehlivé než automatizovaná analýza, mohla by metoda kolorimetrické analýzy pomocí chytrého telefonu zlepšit kvalitu výsledků analýzy moči a jejich dostupnost pro veterinárního lékaře, a tím také zvýšit úroveň péče o zvířecí pacienty.

Poznatky z klinické studie

Cílem níže citované studie bylo porovnání diagnostické spolehlivosti kolorimetrické analýzy pomocí chytrého telefonu a poloautomatického point-of-care (POC) analyzátoru za použití vzorků standardizovaných roztoků (negativní a pozitivní kontrola a uměle připravená moč) a vzorků moči získaných od koček.

Do každého z testovaných vzorků byly souběžně ponořeny dva testovací proužky. Jeden proužek byl odečten kolorimetrickou metodou pomocí chytrého telefonu a druhý POC analyzátorem. Hodnoceny byly následující parametry: pH, bílkovina, bilirubin, krev, glukóza a ketony.

Spolehlivost analýzy byla lepší s připravenými standardizovanými roztoky, což zdůrazňuje potřebu validace diagnostických nástrojů v podmínkách co nejbližších každodenní praxi. Celková shoda mezi oběma metodami pro standardizované vzorky činila 78,4 %. Senzitivita, specificita a přesnost kolorimetrické analýzy pomocí chytrého telefonu při vyšetřování vzorků moči získaných od kočičích pacientů byla velmi dobrá (100 %, 76,02 % a 80,46 %) a shoda mezi metodami dosahovala 68,6 %. V porovnání s POC analyzátorem však vykazovala vysokou míru falešně pozitivních výsledků pro bilirubin. Důvodem je skutečnost, že připravené roztoky byly na rozdíl od vzorků moči koček bez barvy, zatímco barva kočičí moči se pohybovala od světle žluté po jantarovou. Tento problém by mohl být jednoduše korigován algoritmem mobilní aplikace, který by bral v úvahu barvu moči.

Diskuse a závěr

Metoda kolorimetrické analýzy pomocí chytrého telefonu hodnocená v této studii je zajímavým příslibem pro screening a monitorování nemocí koček. Prokázala výbornou senzitivitu a přiměřenou diagnostickou spolehlivost pro detekci bílkovin, krve, glukózy a ketonů v moči. Nicméně z důvodu vysokého počtu falešně pozitivních výsledků pro bilirubin a bílkoviny by měly být pozitivní nálezy těchto dvou parametrů interpretovány s opatrností a měly by být potvrzeny i jinou metodou.

(zaru)

Zdroj: Leynaud V., Gillet C., Lavoué R. et al. Evaluation of a smartphone-based colorimetric method for urinalysis dipstick readings in cats. J Feline Med Surg 2023 May; 25 (5): 1098612X231171434, doi: 10.1177/1098612X231171434.



Štítky
Veterinární lékař
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#