#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Mechanismus působení a účinnost chondroprotektivních látek – 1. část

5. 12. 2018

Chondroprotektivní látky řadíme mezi tzv. SYSADOA (symptomatic slow acting drugs for osteoarthritis) či SMOAD (structure-modifying OA drugs). Mezi nejvýznamnější chondroprotektiva patří glukosaminsulfát, chondroitinsulfát a kyselina hyaluronová, která tvoří významný podíl v nejen chrupavčité tkáni, nýbrž je i hlavní složkou synoviální tekutiny. Uvedené chondroprotektivní látky jsou přirozené tělu vlastní sloučeniny, významné z hlediska správné funkce a integrity kloubních struktur. Následující text stručně vysvětluje mechanismus jejich působení a z toho vyplývající efektivitu v prevenci i léčbě.

Úvod

Chrupavka je pojivová tkáň tvořená především mezibuněčnou hmotou (95–99 %) a z menší části samotnými buňkami – chondrocyty (1–5 %). Mezibuněčná hmota se skládá z kolagenních vláken II. typu, z elastinových vláken a z proteoglykanů. Proteoglykany jsou složité molekuly, jež obsahují kyselinu hyaluronovou, složku proteinovou a složku sacharidovou, respektive glykosaminoglykanovou. Glykosaminoglykany mají schopnost vázat vodu, čímž zabezpečují mechanické, elastické a lubrikační vlastnosti chrupavky. Mezi nejvýznamnější kloubní glykosaminoglykany řadíme glukosamin-4-sulfát, chondroitin-4-sulfát a chondroitin-6-sulfát. Glukosamin, chondroitinsulfát a kyselina hyaluronová jsou základní důležité komponenty chrupavky a synoviální tekutiny. Přestože se jedná o látky, které si tělo v určitém množství tvoří samo, je možno jejich množství navýšit v dietě.

Glukosamin-4-sulfát

Jedná se o nízkomolekulární látku, jež je výchozím substrátem pro syntézu dalších glykosaminoglykanů a kyseliny hyaluronové. Rychlost produkce glukosaminu je tudíž limitujícím krokem celého procesu tvorby glykosaminů, proteoglykanů a amorfní mezibuněčné hmoty. Glukosamin rovněž podporuje tvorbu kolagenních vláken II. typu.

Glukosamin oddaluje degradaci proteoglykanů inhibicí matrixové metaloproteinázy (MMPs) a agrekanázy, hlavních štěpicích enzymů v chrupavce. Významnou funkcí glukosaminu je inhibice kolagenázy a fosfolipázy A2, enzymů klíčových pro destrukci artrotické chrupavky. Inhibuje tvorbu volných radikálů a chrání ostatní složky mezibuněčné hmoty před oxidativním stresem. Redukuje tvorbu cyklooxygenázy 2 (COX-2), čímž tlumí zánět a bolest. Glukosaminsulfát má protektivní účinek na chondrocyty poškozené zánětlivými cytokiny (IL-1, TNF).

Antioxidační a antiflogistické působení glukosaminu potlačuje katabolické procesy v chrupavce, zpomaluje proces degenerace a progresi osteoartrózy. 

Chondroitin-4-sulfát a chondroitin-6-sulfát

Chondroitinsulfát stimuluje synoviocyty a zvyšuje produkci kyseliny hyaluronové v synoviální tekutině. Chrání synoviální membrány před oxidačním působením z okolí. Redukuje tvorbu cyklooxygenázy 2 (COX-2), tlumí zánět a bolest. Chondroitin stimuluje metabolismus chondrocytů, zvyšuje tvorbu kolagenu a proteoglykanů. In vitro studie prokázaly proliferační účinek na chondrocyty. Inhibuje degradační enzymy (elastázy, hyaluronidázy), jež se vyskytují ve vysokých koncentracích v synoviální tekutině u humánních pacientů s revmatoidní artritidou.

Chondroitin inhibuje katabolické procesy, podporuje anabolické procesy, redukuje zánět a bolest, zlepšuje funkci a pohyblivost kloubu a zpomaluje rozvoj osteoartrózy.

Kyselina hyaluronová

Synoviální tekutina obsahuje nejvyšší koncentraci kyseliny hyaluronové v těle. Extracelulární hmota v chrupavce obsahuje vysokomolekulární kyselinu hyaluronovou (∼2 × 106 Da). Při zánětu dochází ke štěpení kyseliny hyaluronové na nízkomolekulární formu (∼0,8–8 × 105 Da). Koncentrace a distribuce kyseliny hyaluronové s rozvojem degenerativního kloubního onemocnění klesají. Nízká molekulová hmotnost a nižší množství způsobuje změnu ve složení synoviální tekutiny, dochází k většímu tření a rozvoji bolesti. Kyselinu hyaluronovou lze aplikovat intraartikulárně, intravenózně i perorálně. Suplementace glukosaminu a chondroitinu nepřímo zvyšuje koncentraci kyseliny hyaluronové.

Závěr

Chondroprotektivní látky jsou přirozeně zastoupeny v adekvátních množstvích ve zdravých kloubech. V důsledku stárnutí, traumat a opotřebení se však jejich koncentrace v těle snižuje a dochází k rozvoji osteoartrózy. Včasná suplementace chondroprotektivních látek zmírňuje projevy degenerativního kloubního poškození a zpomaluje jeho progresi.

(dewa)

Zdroje:
1. Jerosch J. Effects of glucosamine and chondroitin sulfate on cartilage metabolism in OA: outlook on other nutrient partners especially omega-3 fatty acids. Int J Rheumatol 2011; 2011: 969012, doi: 10.1155/2011/969012.
2. Altman R. D., Manjoo A., Fierlinger A. et al. The mechanism of action for hyaluronic acid treatment in the osteoarthritic knee: a systematic review. BMC Musculoskelet Disord 2015; 16: 321, doi: 10.1186/s12891-015-0775-z.
3. Šnepová T. Kloubní chrupavka a chondroprotektivní přípravky. Alavis, 2016 Sep. Dostupné na: www.alavis.cz/cs/smartblog/15_Kloubní-chrupavka-a-chondroprotektivní-přípra.html
4. Oe M., Tashiro T., Yoshida H. et al. Oral hyaluronan relieves knee pain: a review. Nutr J 2016; 15: 11, doi: 10.1186/s12937-016-0128-2.



Štítky
Veterinární lékař Student veterinárního lékařství Veterinární sestra
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#