#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv krmení na zdraví zvířat: prevence a léčba

26. 3. 2018

Správné fungování celého organismu je přímo závislé na adekvátním přísunu energie a kvalitních živin. To, čím je zvíře dennodenně krmeno, hraje významnou roli nejen z hlediska celkového zdraví a prevence onemocnění. Skladba stravy, přísun klíčových živin a speciálně sestavované veterinární diety − to vše dnes významně doplňuje léčbu zejména chronických onemocnění psů a koček.

Jaké krmivo lze označit za kvalitní?

Kvalitní krmivo by mělo být zdrojem nejen základních živin, které přinášejí tělu energii a základní stavební prvky, nýbrž i dalších látek působících příznivě a holisticky na zdraví celého těla. Správné fungování celého metabolismu a nesčetného množství biochemických reakcí v těle vyžaduje mnoho vitaminů, minerálů, stopových prvků, esenciálních mastných kyselin a aminokyselin, případně fytonutrientů. Všechny tyto látky musejí být přijímány v takové formě, kterou je tělo schopno strávit a vstřebat. 

Kvalitní krmivo zohledňuje původ psů jakožto divokých šelem, jejichž DNA a zažívací systém se za staletí domestikace nezměnil. Holistický znamená v doslovném překladu celostní. Holistické granule dodají psovi nejen základní živiny, tedy bílkoviny, tuky, sacharidy, vitaminy a minerály, ale i jiné látky, díky kterým je krmení biologicky plnohodnotné. Jedná se o různé rostlinné zdroje, jako jsou vojtěška, česnek, šípek, máta, petržel, anýz, pískavice řecké seno, rajčata, mořské řasy a další. Ve volné přírodě se psovitá šelma k těmto látkám dostane tehdy, když pozře ulovenou kořist včetně jejího zažívacího traktu s natráveným obsahem. 

Krmivo a prevence onemocnění

Komplexní uspokojení nutričních potřeb napomáhá stimulovat nespecifické obranné funkce organismu psů. Riziko běžných onemocnění je sníženo. Silný a správně fungující imunitní systém velice úzce souvisí s kvalitou přijímané potravy. Krmivo získává kromě nutriční funkce také funkci zdravotní. Imunitní systém je důležitý nejen z hlediska boje proti infekčním onemocněním, způsobeným viry, bakteriemi a parazity. Vedle toho zasahuje do oblasti hypersenzitivních alergických reakcí a autoimunitních nebo onkologických onemocnění. 

Veterinární diety

Veterinární dieta je na rozdíl od běžného krmiva určená pouze pro psy a kočky s konkrétním zdravotním problémem. Existuje několik druhů veterinárních diet. Receptura krmiv je uzpůsobena přímo konkrétnímu zdravotnímu problému. Její podávání zlepšuje zdravotní stav, zmírňuje průběh onemocnění a prodlužuje život pacienta. 

Veterinární diety jsou indikované v případě následujících zdravotních problémů:

  • obezita a kontrola hmotnosti,
  • potravinové intolerance, citlivé zažívání,
  • alergie, kožní problémy,
  • onemocnění ledvin a močových cest,
  • onemocnění srdce,
  • onemocnění kloubů a pohybové soustavy,
  • onemocnění parodontu,
  • onemocnění endokrinních žláz (diabetes mellitus, hypertyreóza),
  • onemocnění jater,
  • rekonvalescence.

Nicméně v řadě případů je možno veterinární dietu nahradit kvalitním vysoce stravitelným holistickým krmivem. Problémy s regulací hmotnosti, citlivé zažívání, potravinové intolerance, nekvalitní srst, podpora funkce imunitního systému, ochrana a podpora funkce pohybového aparátu − to vše lze řešit zkrmováním kvalitního celostního krmiva namísto veterinární diety.

Kvalitní holistické krmivo je obvykle velmi chutné a zvířata jej přijímají ochotněji než některé typy veterinárních diet. Navíc se minimalizuje problém spojený s přechodem mezi různými typy krmiv tím, že je zkrmován stále jeden druh krmení, na které se zvíře a jeho zažívací systém adaptují.  

Shrnutí a závěr

Kvalitní a vyvážená strava je základem pevného zdraví. I v případě objevení se řady zdravotních problémů je možno použít vysoce stravitelné a nutričně bohaté krmivo coby doplněk a často i hlavní článek léčby namísto veterinární diety. Alergie a intolerance, manifestující se citlivým zažíváním a dermatologickými problémy, jsou ve velké míře ovlivněny složením krmiva a kvalitou použitých surovin. Přídavné látky, konzervanty, barviva a zchutňovadla představují pro imunitní systém zátěž, jelikož se jedná o látky cizorodé, tělu neznámé. Holistická krmiva jsou složena pouze z kvalitních surovin a neobsahují chemické stabilizátory a jiná aditiva.

(dewa)

Zdroje:

  1. Výživa psů v holistickém pojetí. Dostupné na: www.krmiva-pucalka.cz/clanky/clanky-o-vyzive/vyziva-psu-v-holistickem-pojeti
  2. Výživa psa − jak správně krmit. Dostupné na: www.krmiva-pucalka.cz/clanky/clanky-o-vyzive/vyziva-psa-jak-spravne-krmit
  3. Výživa psů 100× jinak. Dostupné na: www.krmiva-pucalka.cz/clanky/clanky-o-vyzive/vyziva-psu-100x-jinak
  4. Historie značky, specifika a přednosti krmiv Marp. Dostupné na:www.veterinarni-lekari.cz/novinky-pro-veterinarni-lekare/historie-znacky-specifika-a-prednosti-krmiv-marp-8522


Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#