#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Krmiva pro psy a kočky: granule versus konzervy

6. 4. 2018

Dle obsahu vlhkosti a způsobu zpracování dělíme krmiva pro psy a kočky na suchá, polosuchá a konzervovaná neboli mokrá. Následující článek shrnuje základní informace ohledně technologie výroby a uvádí výhody a nevýhody suchých i mokrých krmiv.

Suchá krmiva

Suchá krmiva patří mezi nejvíce oblíbená. Vyrábějí se nejčastěji ve formě granulí, lišících se tvarem a velikostí. Obsah vlhkosti odpovídá zhruba 8–10 %. Výchozí surovina je pod tlakem zpracována (extrudována, expandována) tak, že obsah vody je omezen takřka na minimum. Výsledný produkt je vysoce koncentrovaný, nicméně dochází k poškozování některých živin a vitaminů, které je pak nutné pro dosažení komplexnosti krmiva dodávat zvlášť. Moderní způsob zpracování expandováním (čili rozpínáním) zvyšuje stravitelnost surovin rostlinného původu. Roztrušuje vlákninu, která by jinak v zažívacím traktu psa představovala pouze nevyužitý balast.

Mezi hlavní výhody extruze patří:

  1. příprava krmiva s výbornými dietetickými vlastnostmi,
  2. zajištění vysoké stravitelnosti jednotlivých složek krmiva,
  3. nižší zastoupení antinutričních látek,
  4. vyloučení výskytu nežádoucích mikroorganismů v krmivu,
  5. zvýšení doby skladovatelnosti krmiva.

Předností suchých krmiv je především energetická hodnota s vysokou koncentrací živin při relativně malém objemu a dlouhodobá životnost při minimálních nárocích na uložení. Suchá kompletní krmiva jsou obvykle sestavena tak, aby poskytovala odpovídající množství všech živin pro určitou životní etapu zvířete, jeho konkrétní pracovní zatížení apod.

Konzervovaná krmiva = mokrá krmiva

Jedná se o krmiva v konzervách. Obsahují nejvyšší podíl vlhkosti, v průměru 70–75 %. Pro svoji chutnost jsou zvířaty přijímána s největší ochotou. Nevýhodou však je, že k pokrytí energetické hodnoty je zapotřebí několikanásobně větší množství než u krmiva suchého, takže krmný program založený na kvalitních konzervách je mnohem nákladnější. Hlavními složkami konzervovaných krmiv jsou maso, vedlejší masné produkty, bílkovinné koncentráty a doplňky (minerální látky a vitaminy).

Sterilizace vlhkých krmiv probíhá při teplotě 120–130 °C. Podobně jako u termicky extrudovaných granulí je i v konzervách – v důsledku působení vysokých teplot – velká část přírodních bioaktivních látek (vitaminy, minerály, stopové prvky) poškozena nebo zcela zničena.

Suroviny pro výrobu krmiv

Ať už se jedná o suché, nebo konzervované krmivo, kvalitu odráží především jeho složení. Jaké suroviny či zdroje jsou při technologii zpracování použity a jaká je jejich kvalita? Výrobce je povinen uvádět na každém balení krmiva jeho složení. Nejčastěji se uvádí v pořadí, které odpovídá procentuálnímu zastoupení, a to sestupně, tedy od suroviny s největším podílem na složení daného krmiva.

American Association Of Feed Control Officials (AAFCO) provádí dozor nad trhem s krmivy pro domácí zvířata v USA. Standardy AAFCO jsou ovšem uznávané celosvětově. U krmiva pod tímto označením si můžeme být jisti, že obsahuje potřebné denní množství živin pro psy a kočky.

Mezi základní suroviny používané k výrobě krmiv pro psy a kočky patří obiloviny, maso, masokostní moučka, rybí moučka, drůbeží moučka, bílkovinné koncentráty, vejce, kvasnice, sušené mléko, syrovátka, oleje, živočišné tuky, vláknina, minerální a vitaminové premixy, aminokyseliny a další doplňkové látky, jako chondroitin, mořské řasy, fruktooligosacharidy, zchutňovadla, antioxidanty, sušené ovoce, bylinky apod.

Holistická výživa

Princip holistické výživy je založen na tom, že všechny suroviny v krmivu musejí mít pozitivní vliv na celkové zdraví. Dle holistické tradice jsou v krmivech obsaženy bylinky, které mají pozitivní vliv na celý organismus.

Díky kombinaci čerstvého a sušeného masa je u holistického krmiva Marp dosaženo vysoké chutnosti a díky jednomu druhu bílkovin a tuků zase toho, že krmivo je vhodné téměř pro každého psa. Krmiva se svým složením přibližují přirozené stravě psovitých šelem v přírodě. V holistické řadě je obsaženo v průměru 80 % bílkovin ze živočišných zdrojů. Zdrojem sacharidů nejsou obiloviny, nýbrž sladké brambory − batáty. Ty jsou velmi výživné, obsahují řadu vitaminů a nezvyšují glykemický index.

Závěr

Dnešní trh je doslova přesycen nejrůznějšími výrobci krmiv pro psy a kočky. Základ kvalitního krmení se však vždy odráží v jeho receptuře a jakosti surovin. Důraz při výběru krmiva by měl být kladen nejen na procentuální zastoupení jednotlivých živin, nýbrž také na samotné zdroje surovin, jejich kvalitu, chutnost a stravitelnost.

(dewa)

Zdroje:

  1. Historie značky, specifika a přednosti krmiv Marp. Dostupné na: www.veterinarni-lekari.cz/novinky-pro-veterinarni-lekare/historie-znacky-specifika-a-prednosti-krmiv-marp-8522.
  2. Lišková A. Technologické zpracování „PET FOOD“. Zemědělská fakulta JČU, České Budějovice, 2012.


Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#