#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Anémie a otoky mezisaničí u koz a ovcí

24. 4. 2018

Haemonchus contortus patří mezi nejčastější příčiny anémie a otoků mezisaničí u koz a ovcí. Kromě hemonchózy však existují i jiné příčiny, které je nutno zohlednit a vyloučit, zejména pokud problém přetrvává navzdory řádnému odčervení.

Hemonchóza − nejčastější příčina

Vlasovka slezová (Haemonchus contortus) je parazit vyskytující se ve slezu (abomasu) ovcí a koz. Narušuje sliznici slezu a živí se krví. Při dlouhodobém parazitickém sání krve tělo hostitele nedokáže krevní ztráty kompenzovat a dochází k rozvoji anémie. Kromě nedostatku červených krvinek může nastat rovněž deficit plazmatických proteinů. Bílkoviny krevní plazmy se podílejí na udržování onkotického tlaku a jejich deficit může vést k rozvoji otoků. Hemonchózu zvažujeme vždy na prvním místě v rámci diferenciální diagnostiky anémie, zejména během pastevní sezóny. 

Méně časté příčiny anémie a otoku mezisaničí 

Trauma

Pokud zvíře ztratí větší množství krve z důvodu zranění a krvácení, může se objevit přechodná anémie i otoky, než dojde ke kompenzaci krevní ztráty. 

Kokcidióza

Na rozdíl od hemonchózy vyvolávají kokcidie rodu Eimeria spp. průjmy. Anémie se objevuje pouze při rozsáhlém poškození střevní sliznice. Kokcidióza je onemocnění především mláďat, nikoliv dospělých jedinců. 

Motoličnatost 

Další příčinou anémie, zhoršeného zdravotního stavu až úhynů napadených zvířat mohou být infekce motolicemi Fasciola hepatica, případně Fascioloides magna.

Paratuberkulóza

Paratuberkulóza, chronicky probíhající nemoc způsobená bakterií Mycobacterium avium ssp. paratuberculosis, se po velmi dlouhé inkubační době (zpravidla 3 roky, ale popsána byla i inkubační doba 15 let) klinicky projevuje jako chronické hubnutí a chřadnutí končící nutnou porážkou nebo úhynem zvířete. Anémie nebývá hlavním symptomem nemoci, ale může se rozvinout v důsledku chronického hubnutí a průjmů.

Nutriční příčiny anémie

Nadbytek i nedostatek mědi v krmné dávce můžou vést k rozvoji anémie. Na předávkování mědí jsou obzvláště citlivé ovce. Dochází přitom k hemolýze a k hematurii. Některé druhy rostlin mohou rovněž způsobovat hemolýzu. Nejčastěji se jedná o kapustu či jiné rostliny z čeledi brukvovitých (Brassicaceae). Citlivé jsou zejména kozy.

Anémie z chronických onemocnění a malnutrice

Jakékoliv chronické onemocnění nebo malnutrice vysilují a oslabují organismus, a to včetně krvetvorby. Anémie není primární příčinou, nýbrž sekundárním stavem. 

Otok mezisaničí

Edém mezisaničí se obvykle vyskytuje společně s anémií. Mezi méně časté příčiny rozvoje otoku může patřit masivní lokální napadení bodavým hmyzem, uštknutí hadem nebo obstrukce jugulární žíly, např. abscesem. Zvýšený tlak ve vena jugularis obvykle způsobuje otok celé hlavy. Zvětšení mandibulárních mízních uzlin může být zaměněno za otok.  

Terapeutický přístup 

Prvním krokem je odčervení a změna pastvy. Pokud problém přetrvává, je nutno vzít v úvahu možnost rezistence parazitů na použitá antiparazitika a odčervit zvíře jiným přípravkem, případně zvážit možnost nadměrně zamořeného prostředí a riziko reinfekce. Pokud jsme si jisti správným odčervením a výsledek parazitologického vyšetření je negativní, je třeba hledat příčinu jinde.  

Závěr

Anémie a otoky jsou pouze symptomy, nikoliv diagnózou. Postižené zvíře je nutno důkladně celkově vyšetřit, změřit tělesnou teplotu, zaměřit pozornost na přítomnost průjmu, zhodnotit celkovou kondici, všimnout si případné podvýživy, a především prozkoumat historii antiparazitické terapie jedince i celého stáda.  

(dewa) 

Zdroj: Zajac A. White eyes and bottle jaw: are there zebras? American Consortium for Small Ruminant Parasite Control (ACSRPC), 2016 Aug. Dostupné na: www.wormx.info/zebra



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#