#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

V péči o diabetickou kočku je nezbytná správná výživa

4. 6. 2020

Diabetes mellitus je jedním z nejčastějších endokrinních onemocnění koček vůbec. U více než 95 % diabetických koček se (obdobně jako u lidí) setkáváme s diabetem 2. typu. Dobře zvládnout daný problém pomáhá nejen správně nastavená terapie dlouhodobě působícím inzulinem, ale i správný management stravy a péče o pacienta.

Většina koček s diabetem 2. typu má mírnou až těžkou formu obezity, je tedy nezbytné upravit jejich stravu tak, aby dosáhly ideální tělesné hmotnosti kontrolovaným a zdravým způsobem. Redukcí hmotnosti pacienta je mnohdy možné významně snížit nebo v ideálním případě úplně eliminovat terapii inzulinem.

Strava obézní diabetické kočky 

Dietní krmivo určené k redukci hmotnosti pro diabetické kočky musí splňovat následující kritéria:

  • nízký obsah energie
  • vysoký obsah vlákniny
  • vysoký obsah bílkovin
  • nízký obsah rozpustných sacharidů
  • obohacení o L-karnitin a antioxidanty

Díky stravě s nízkým obsahem energie a vysokým množstvím nerozpustné vlákniny je možné podávat větší porce krmiva a zajistit tak dostatečnou sytost mezi jednotlivými jídly. Rozpustná složka vlákniny zaručuje pomalejší vstřebávání živin, a tím pomáhá lépe kontrolovat hladinu cukru v krvi. Vysoký obsah bílkovin v potravě brání ztrátě svalové hmoty, která by mohla nastat kvůli kalorickému deficitu a spolu se zvýšením tělesné aktivity podporuje nárůst svaloviny. Antioxidanty chrání organismus před negativními vlivy chronického zánětu z důvodu obezity. L-karnitin usnadňuje využití tuku jako zdroje energie namísto glukózy.

Volba mezi suchou a vlhkou formou stravy vždy záleží na preferencích a zvycích pacienta. Pro výběr nejvhodnějšího typu krmiva je nutné pečlivě probrat s majitelem kočky veškeré krmné návyky pacienta. Obecně lze říci, že k dosažení sytosti je vhodnější spíše vlhká strava. Nemá-li kočka ráda kapsičky nebo paštiky, je možné zvlhčovat dietní granule. Vlhké krmení nám navíc zajistí dostatečný příjem tekutin, který je prospěšný pro udržení zdraví močových cest. Nicméně ze všeho nejdůležitější je zajistit konzistentní a předvídatelný příjem potravy, čehož lze u mnoha koček dosáhnout pouze suchou stravou. Množství podávaného krmiva by mělo být spočítáno podle odhadu ideální tělesné hmotnosti daného pacienta.

Krmivo za účelem redukce tělesné hmotnosti by mělo poskytnout 293 kJ (70 kcal) na 1 kg metabolické hmotnosti pacienta.

Předpokládaný úbytek by měl být 0,5–2 % tělesné hmotnosti každý týden.

Důležitý je vhodný krmný režim

Krmení diabetické kočky upravujeme s ohledem na podávání inzulinu. To znamená, že 2 větší porce jídla (2× 30 % denního množství) by měly být podány ve 12hodinových intervalech před aplikací inzulinu. Zbytek krmné dávky je třeba rozdělit do menších porcí mezi aplikacemi.

Pokud kočka přijímá pouze vlhké krmivo, je z důvodu zachování čerstvosti jeho podávání v rukou majitele. Preferuje-li kočka granule, je možné zakoupit automatické dávkovače krmení, aby byla kočka krmena i v průběhu dne malými porcemi, což navíc napodobuje i její přirozené chování. Je vhodné pořídit více než jeden dávkovač a každý nastavit na jiný čas krmení, a to i v rámci jednotlivých dnů, aby se zvýšila pohybová aktivita a kočka neseděla před dávkovačem, o kterém ví, že se má brzy otevřít.

Změna způsobu krmení zvýší pohybovou aktivitu

K dosažení ideální hmotnosti napomáhá nejen vhodně nastavená dieta, ale také zvýšení fyzické aktivity. Nejjednodušším způsobem zvýšení pohybové aktivity u koček je změna způsobu jejich krmení. Jednou z možností je podávat krmivo na vyvýšeném místě, aby si k němu kočka musela vyskočit. Výšku krmné plochy vybíráme vždy s ohledem na míru obezity a celkový zdravotní stav pacienta. Dále je vhodné rozdělovat krmivo na několik krmných míst po domácnosti, a nutit tak kočku k obchůzkám. Lze využívat i různých krmných hraček, které imitují lov. 

(kasa)

Zdroj: Vandendriessche V. Nutrition for the diabetic cat. Veterinary focus − Liver and pancreatic disease, 2020 May; issue 29.3. Dostupné na: https://vetfocus.royalcanin.com/en/doc-360.html



Štítky
Malá zvířata
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#